GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Utrostručena potrošnja kokaina u posljednjih pet godina

Zagreb: Utrostručena potrošnja kokaina u posljednjih pet godina
KOKAIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 14:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Psihijatar na zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić upozorio je u petak, na Međunarodni dan borbe protiv droga, da se u Zagrebu dnevno potroši 395,6 miligrama kokaina na tisuću stanovnika što je tri puta više nego prije pet godina.

Na području grada Zagreba dnevno se potroši 395,6 miligrama (2018. - 234,5 miligrama) kokaina na 1000 stanovnika što je tri puta više kokaina nego prije pet godina", navodi u priopćenju Ćelić koji je i HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Dodao je da Zagreb, koji je u okviru međunarodne studije sudjelovalo u praćenju droge u otpadnim vodama, među prvih dvadesetak gradova kad je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina i ecstasya (145,7 mg amfetamina, 36,5 mg ecstasya).

Ćelić upozorava kako je nestabilnost izazvana epidemijom COVID-19 dovela do ubrzane prilagodljivosti pa su 'darkweb' tržište droga, socijalne mreže i aplikacije dobile veću ulogu u osiguravanju dostave droga.

Konzumenti kanabisa, od straha zbog nedostatka, počeli su ga kupovati u većim količinama što je dovelo do njegovih sniženih maloprodajnih cijena, ali i veće domaće proizvodnje.

Uz to, zabilježeno je povećanje cijena te smanjenje čistoće kokaina, a krijumčarenje pomorskim putem se nastavlja, dok se ono zračnim putem iz razumljivih razloga drastično smanjilo.

Ćelić navodi i da je povećana potražnja za sintetskim drogama kao što su amfetamini, dok je uslijed otkazivanja koncerata i festivala primijećena smanjena konzumacija MDMA.

Podsjeća kako su preliminarni rezultati anketnog istraživanja provedenog 2019. u Hrvatskoj pokazali stabilan trend konzumacije ilegalnih droga kod populacije od 15 do 64 godine te blagi porast njihove konzumacije među populacijom od 15 do 34 godine u odnosu na prošli val istraživanja.

Najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj jest kanabis. Barem jednom u životu konzumiralo ju je 19 posto osoba od 15 do 64 godine, a njih osam posto ju je konzumiralo zadnjih godinu dana. Kanabis je u dobi od 15 do 34 godine bar jednom probalo 33 posto osoba, a njih 18 posto u zadnjih godinu dana.

Druga najčešće konzumirana ilegalna droga među populacijom od 15 do 34 godine bio je kokain, za razliku od prošlog vala istraživanja iz 2015. kada su na drugom mjestu bili amfetamini.

Kanabis je najčešće konzumirana droga i u Europi, a njeno se maloprodajno tržište procjenjuje na 11,6 milijardi eura, dok je drugi kokain s procijenjenim maloprodajnim tržištem od 9,1 milijardi eura.

"Protekle godine 25 milijuna Europljana (u dobi od 15 do 64 godine) konzumiralo je kanabis, dok je oko 4 milijuna Europljana protekle godine konzumiralo kokain. Heroin, drogu s dugoročno najrazornijim posljedicama po pojedinca i društvo, konzumira oko 1.3 milijuna Europljana, a većina heroina potječe iz Afganistana, Irana i Pakistana", upozorava Ćelić.

Tagovi: potrošnja kokaina u Zagrebnu, Klinika za psihijatriju Vrapče, kokain, Ivan Ćelić
PROČITAJ I OVO
Španjolske regije pozvale vladu na uvođenje izvanrednog stanja
POZIV
Španjolske regije pozvale vladu na uvođenje izvanrednog stanja

MADRID - Španjolske regije pozvale su u subotu španjolsku vladu da uvede izvanredno stanje čime bi se postavila pravna osnova za uvođenje policijskog sata u borbi s pandemijom koronavirusa.

Šostar: Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa
STAVOVI
Šostar: Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa
ZAGREB - Neminovno je i moramo biti svjesni, rekao je Šostar, da zbog ove pandemije imamo porast smrtnosti od drugih bolesti, tako je svugdje u svijetu.
Milanović: Plenković je arogantni balavac grandomanskih stremljenja
POLEMIKA
Milanović: Plenković je arogantni balavac grandomanskih stremljenja
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u subotu da premijer Andrej Plenković "nastavlja s besmislicama i sitnim, traljavim podvalama" i dodao kako je svjestan da njihova polemika gubi smisao.
Njemačka stavila još pet hrvatskih županija na crvenu listu
CRVENA LISTA
Njemačka stavila još pet hrvatskih županija na crvenu listu
BERLIN - Njemački Institut Robert Koch značajno je proširio listu područja koja su rizična, a među njima su i neke hrvatske županije. To su od danas Karlovačka, Zagrebačka, Osječko-baranjska, Varaždinska i Bjelovarsko-bilogorska.
Biskup Košić pozitivan na koronavirus
VIRUS
Biskup Košić pozitivan na koronavirus

SISAK - Sisački biskup Vlado Košić pozitivan je na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji kao i svi njegovi bliži suradnici i kontakti, priopćeno je u subotu iz Sisačke biskupije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE