GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju o neizbježnom ujedinjenju s Tajvanom

Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju o neizbježnom ujedinjenju s Tajvanom
KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 09:38
Autor: SEEbiz
PEKING - Ujedinjenje s Tajvanom je povijesno neizbježno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u svom današnjem novogodišnjem obraćanju, dva tjedna prije predsjedničkih izbora na otoku. U svom obraćanju podsjetio je i na postignuća Kine i izazove s kojima se susrela u prošloj godini.

"Svi Kinezi s obje strane Tajvanskog tjesnaca trebali bi biti ujedinjeni zajedničkim ciljem i dijeliti slavu pomlađivanja kineske nacije", rekao je Xi Jinping tijekom govora koji je prenosila kineska državna televizija CCTV, prenosi francuska novinska agencija. AFP.

Kina nikada nije isključila upotrebu sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu. U današnjem obraćanju Xi nije spomenuo prijetnju vojnom akcijom, ali je rekao da je ponovno ujedinjenje domovine s Tajvanom povijesno neizbježno.

Kina Tajvan smatra dijelom svog teritorija i nedavno je pojačala politički i vojni pritisak na vlasti na otoku, gdje će se 13. siječnja održati predsjednički izbori. U međuvremenu, ideju o neovisnosti Tajvana uglavnom podupiru Sjedinjene Države, koje su prvi put ove godine odobrile izravnu vojnu pomoć otoku.

Xi Jinping je već rekao tijekom sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom sredinom studenog da je ponovno ujedinjenje s Tajvanom "neizbježno". Tada je Biden upozorio protiv pokušaja naoružavanja Tajvana i pozvao ga da podrži mirno ponovno ujedinjenje Kine, koje se ne može zaustaviti.

Predsjednik, koji je na vlasti od 2013. godine, također je u današnjem obraćanju podsjetio, prenosi španjolska novinska agencija EFE, da će iduće godine biti 75. obljetnica osnutka Narodne Republike Kine. Ujedno je pozvao na produbljivanje reformi i otvaranje u svim aspektima te daljnje jačanje povjerenja u razvoj i vitalnost gospodarstva.

Na međunarodnom planu, Xi je spomenuo da još uvijek postoje mjesta u svijetu koja su usred rata i da je kineski narod itekako svjestan vrijednosti mira. Uvjerio je kako je njegova zemlja spremna surađivati s međunarodnom zajednicom u tu svrhu.

Tagovi: Xi Jinping,. TaJVAN, kINA
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE