GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Washington: Znatno pooštrene sigurnosne mjere uoči inauguracije

Washington: Znatno pooštrene sigurnosne mjere uoči inauguracije
SIGURNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Sigurnosne su mjere znatno pooštrene u glavnom gradu SAD-u Washingtonu zbog poziva na oružane prosvjede pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi mogli trajati od danas do sredine inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Prema američkim medijima, krajnje desničarski forumi na društvenim mrežama pozivali su na "oružani marš do svih glavnih gradova saveznih država", javlja njemački portal Deutsche Welle.

Federalni istražni ured (FBI) upozorio je prije nekoliko dana na mogućnost nasilnih prosvjeda u svim glavnim gradovima saveznih država, pa su njihovi guverneri proglasili izvanredno stanje i zatvorili glavne gradove za javnost.

Demonstracije u znak podrške Trumpu mogle bi se održati u svim glavnim gradovima od danas, a sigurnost je pojačana prošli tjedan u glavnim gradovima od Atlante u državi Georgia do Sacramenta u Kaliforniji. Sigurnost je posebno pojačana u Washingtonu, gdje će se inauguracija održati u srijedu. Ovdje se za sigurnost brine oko 20 000 pripadnika Nacionalne garde i tisuće policajaca. Kongresna zgrada osigurana je željeznom i žičanom ogradom visokom dva metra.

Teško naoružani muškarac uhićen je u petak u Washingtonu na kontrolnom punktu u blizini Kapitola. Muškarac iz Virginije Wesley Allen Beeler uhićen je zbog pokušaja ulaska u dobro čuvano područje s krivotvorenom dozvolom da prisustvuje inauguraciji. Otkrili su da je sa sobom, između ostalog, imao više od 500 komada streljiva, javlja francuska novinska agencija AFP. U subotu ga je sudac pustio i naredio mu da ne ide u Washington. Beeler je tvrdio da je pogriješio na putu do posla u blizini Kapitola, gdje je zaštitar privatne tvrtke.

Vlasti žele izbjeći ponavljanje smrtonosnog nasilja Trumpovih pristaša u prepadu Kapitola 6. siječnja, koji je odnio pet života i pokrenuo ustavnu optužnicu protiv Trumpa u Zastupničkom domu prošlog tjedna. Već je najavio da neće prisustvovati Bidninoj inauguraciji, jer ne priznaje poraz na izborima u studenom.

Foto: ABC News

Tagovi: Washington, inauguracija Bidena, Federalni istražni ured, Nacionalna garda
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE