GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Nema razgovora s Kurtijem dok ne budu pušteni svi uhapšeni Srbi

Vučić: Nema razgovora s Kurtijem dok ne budu pušteni svi uhapšeni Srbi
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2023 / 11:01
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na vanrednom "obraćanju naciji" misleći na Aljbina Kurtija da je potpuno besmislen svaki razgovor sa "čovekom koji ne želi da razgovara", sve dok ne budu pušteni svi uhapšeni Srbi i povučene sve odluke o zabrani ulaska robe na Kosovo.

On je dodao i da očekuje da „lažni gradonačelnici“ podnesu ostavke i da se specijalne kosovske jedinice povuku sa severa Kosova. Prema njegovim rečima, do tada ne želi da se sastaje i razgovara sa Kurtijem.

„Odluke ćemo donositi sami, nećemo se konsultovati ni sa kim. Nemamo nikakvih obaveza prema bilo kome drugom. Što se dijaloga tiče, potpuno je besmislen“, istakao je Vučić.

On je istakao da mnogo godina unazad pokušava da na svaki način sačuva mir, stabilnost.

„Naša zemlja je dala sve da tako i bude. Voleo to neko da čuje ili ne, to su činjenice i podaci. Koliko god se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner, mi smo na evropskom putu, ali nas nikad nisu tako gledali. Ako nismo postupili po njihovom zahtevu bezuslovno i bespogovorno, bili smo krivci. Izlaza prosto vidite, više nemamao. Od početka godine nijedan Albanac nije upucan, povređen. Bilo je malih zađevica srpskih i albanskih mladića, kada su Albanci prelazili most u Mitrovici“, rekao je Vučić i podestio je na sve slučajeve u kojima su ranjeni Srbi.

Vučić je otkrio da se Kancelarija za KM „dočepala“ dokumenta EULEKS-a.

„Znate šta tu piše? Pa ništa. Ispoštovali birokratsku formu. Baš ih briga za Srbe. Kurti kreira kriminalnu situaciju, mislio sam da to radi sam, a sad znam da to radi uz podršku neki zapadnih partnera. On maltretira sve građane srpske nacionalnosti“, rekao je Vučić.

„I onda nam kažu nemojte da se mešate, EULEKS prati. Šta pratite lažovi jedni“.

Naglasio je da u poslednjih pet dana trpi velike pritiske zbog hapšenja kosovskih specijalaca na teritoriji Srbije.

Vučić je rekao da je siguran da su stvari dovedene do kraja i da je razgovarao sam sa „očajnim predstavnicima Srba“

„Ljudi bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako. Siguran sam da će voditi aktivne poteze, Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan će Srbi na miran način preduzimati korake na putu za svoju slobodu. Mi više nikoga ništa nećemo obaveštavati, osim onog u skladu sa Rezolucijom 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one koji bi da isele Srbe sa severa KiM da se to neće dogoditi“, kazao je predsednik Srbije i dodao da „neka razmišljaju ili neka tvrde da je u pitanju blef, potpuno mi je svejedno“.

Što se tiče našeg političkog ponašanja, kako je istakao, „sasvim je besmislen razgovor sa čovekom koji nikada nije hteo da razgovara“.

„I nemamo o čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, dok ne povuku ove besmislene norme. Ima da puštate uhapšene Srbe, da odredbe da ne puštate kamione sa robom, da nekoga izgladnjujete, to vam neće vam proći. A to je kršenje i CEFTE i svih mogućih sporazuma. Besmisleno je dok lažni gradonačelnici ne daju ostavke i ne povuku se sa severa KiM. Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom razgovoru, o tome ću vas obavestiti 24 sata ranije. Ali od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike“, rekao je Vučić.

Tagovi: Aleksandar Vučić, albin Kurti, kosovo, EULEX
PROČITAJ I OVO
Penava: Ne bih rekao da je sutra ključan sastanak
SASTAVLJANJE VLADE
Penava: Ne bih rekao da je sutra ključan sastanak
ZAGREB - Šef Domovinskog pokreta Ivan Penava opovrgnuo je da će sutra biti ključan sastanak s SDP-om, kako je to još u petak dao naslutiti predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.
Izvor iz HSLS-a: Nećemo sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske
JASNA PORUKA
Izvor iz HSLS-a: Nećemo sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske
ZAGREB - Dario Hrebak jučer se obratio javnosti kazavši da se HSLS tijekom pregovora ništa nije pitalo te da se HDZ sam dogovarao s partnerima.
SDP odustao od pregovora s DP-om
ODUSTAJANJE
SDP odustao od pregovora s DP-om
ZAGREB - U Socijaldemokratskoj partiji odustali su od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom, javlja Novi list.
Radin: Ostajemo kompaktni
MANJINCI
Radin: Ostajemo kompaktni
ZAGREB - Furio Radin, iskusni saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, dao je vrlo zanimljivu izjavu za Index kojom sugerira da klub manjinaca ipak neće biti razbijen kao što to zahtijeva plan Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta.
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE