GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vanđelić otkrio zašto je stranci dao ime Republika

Vanđelić otkrio zašto je stranci dao ime Republika
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2024 / 16:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika, na svom je profilu na Facebooku otkrio zašto je stranku nazvao Republika i zašto mu je Dubrovačka Republika uzor.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

“Zašto je Dubrovačka Republika dobar uzor nove političke paradigme i zašto je naša stranka uzela ime Stranka Republika?

Osim očigledne potrebe izgradnje modernih i jakih institucija Republike koje garantiraju potrošačima, umirovljenicima, ugnjetavanima, dužnicima i vjerovnicima, općenito svim građanima pošten tretman i zaštitu, uzor stranke Republika je i Dubrovačka Republike.

Imamo Hrvatsku, nemamo Republiku. Republiku svih građana, a ne interesno umreženih 15% građana. Zato je 400.000 hrvatskih građana otišlo.

Dubrovačka Republika, u svojem neprekinutim trajanju od 450 godina, ostaje jedan od najsvjetlijih primjera mudrosti, demokratičnosti i tolerancije u povijesti europskih država.

Ova mala, ali moćna morska republika stekla je međunarodno priznanje ne samo zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji na Jadranu, već i svojoj sposobnosti da kroz stoljeća održava neovisnost među moćnijim susjedima.

Demokratičnost Dubrovačke Republike očituje se kroz njen složen i pravedan politički sustav. Vlast je bila raspodijeljena među više tijela, uključujući Veliko vijeće, Malo vijeće i Senat. Time se osiguravalo da nijedna osoba ili skupina ne može monopolizirati moć. Jedan od ključnih elemenata dubrovačkog političkog sistema bio je i
položaj kneza. Knez je bio izabran na relativno kratke mandate, obično trajući samo mjesec dana, kako bi se spriječila akumulacija moći i osigurala rotacija vlasti. Ova praksa je bila izuzetno neobična za svoje vrijeme i služila kao još jedan primjer dubrovačke predanosti demokraciji i ravnoteži moći.

Mudra politika Dubrovačke Republike manifestirala se kroz njezinu neutralnost i diplomatsku vještinu. Dubrovnik je uspio održavati mirne odnose s Otomanskim Carstvom, Venecijom, i drugim moćnicima tog doba, često djelujući kao posrednik u međunarodnim sukobima. Njihova sposobnost da navigiraju složenim geopolitičkim pejzažom omogućila im je prosperitet kroz trgovinu i diplomaciju, dok su istovremeno izbjegavali skupe i razarajuće ratove.

Tolerancija je još jedna distinktivna karakteristika Dubrovačke Republike. Unatoč tadašnjim prevladavajućim normama, Dubrovnik je bio poznat po svojoj religijskoj i etničkoj toleranciji. Grad je bio dom različitih etničkih skupina i vjerskih zajednica, uključujući katolike, pravoslavce, muslimane i židove, koji su živjeli u harmoniji. Ovaj

suživot različitih kultura i vjera ne samo da je obogatio dubrovačko društvo, već je pridonosio i njegovoj ekonomskoj snazi i socijalnoj stabilnosti.

Dubrovačka Republika danas služi kao uzor modernim republikama ne samo zahvaljujući svom gospodarskom uspjehu i političkoj stabilnosti, već i zbog njenih vrijednosti demokratičnosti, mudre politike i tolerancije. Njezino nasljeđe podsjeća na važnost promišljene vlasti, vrijednost mirnog suživota različitih kultura i vjera te pokazuje da je moguće izgraditi prosperitetno društvo na temeljima uzajamnog poštovanja i razumijevanja. Dubrovačka Republika je dokaz da male države mogu ostaviti dubok i trajan utjecaj na svjetsku povijest, služeći kao svjetionik mudrosti, demokracije i tolerancije.

Mi danas nemamo ništa od toga i s lošim ljudima idemo u autokraciju, ekonomsko i društveno dno Europe.

Volimo Hrvatsku!”, poručio je Vanđelić.

Tagovi: Vanđelić, Republika, Dubrovačka republika, Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE