GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskok objavio za što tereti Pripuza: Službenica Neda lažirala očevide

Uskok objavio za što tereti Pripuza: Službenica Neda lažirala očevide
TRAŽI SE PRITVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 16:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu večeras će održati ročište za troje od petero osumnjičenih u aferi oko ilegalnih kampova na Murteru te odlučivati o istražnom zatvoru, potvrđeno je na sudu.

Policija je po nalogu Uskoka jučer uhitila pet osoba zbog ilegalnih kampova. Riječ je o Zoranu Pripuzu, bivšoj službenici za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije Nedi Livljanić koja je izdala rješenje za kampove, potom Dariju Filipiju, Eduardu Maržiću i Borisu Kulušiću.

Glasnogovornik splitskog Županijskog suda sudac Dinko Mešin je izjavio da je Uskok tražio određivanje istražnog zatvora za tri osobe od čega je jedna žena. Prijedlog je da se istražni zatvor odredi zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. "U prijedlogu je navedeno pet svjedoka, a nakon što se oni ispitaju, prestat će razlozi za istražni zatvor pod uvjetom da sudac istrage prihvati taj prijedlog i odredi im istražni zatvor", rekao je Mešin dodavši kako je ročište zakazano za večeras u 19 sati.

Žensku osobu se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, dodao je, a ostalu četvoricu muškaraca za poticanje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Dvojica jučer puštenih su obuhvaćeni istragom, no za njih nije bio prijedlog za istražnim zatvorom, kazao je Mešin. Privedeni osumnjičenici će se pred istražnim sucem izjašnjavati samo na okolnosti određivanja istražnog zatvora.

Riječ je o kaznenim djelima protiv službene dužnosti u vezi zlouporabe položaja i ovlasti, a akcija se provodila na području Zagreba i Šibensko-kninske županije. Još se uvijek ne zna je li i koliki je mogući iznos mita primila osumnjičena županijska službenica.

Sumnja se, kako piše N1, da je sve krenulo još u veljači 2021. kada su Kulušić i Filipi navodno dogovorili da će Filipi u svom elitnom kampu The View pružati smještaj gostima koristeći rješenje što ga je za takve usluge dobio Maržić.

Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije Filipi je podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti objekta vrste kamp iako za to, prema sumnjama USKOK-a, nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti.

Osim toga, zahtjevu nije bila priložena sva propisana dokumentacija. Ipak, Filipi od Nede Livljanić tadašnje voditeljice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko kninske županije, traži da mu ipak izda rješenje, a USKOK tvrdi da je ona na to i pristala.

U rješenju o otvaranju istrage navodi se da su svi znali da Filipi nema uporabnu dozvolu za kamp, da ugostiteljski objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi odobrenje za kamp, nalaze izvan građevinskog područja. Ipak, unatoč tome Neda Livljanić piše zapisnik da je obavila očevid na lokaciji kampa iako, prema navodima USKOK-a, nikakvog očevida nije bilo već je radila sve da pogoduje Filipiju i Kulušiću.

U zapisniku je, tvrdi dalje USKOK, neistinito navela da je zajedno s višom stručnom suradnicom u Filipijevom kampu obavila očevid te utvrdila kako ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom. Na temelju tog zapisnika izdala mu je rješenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u kampu. Filipi je na taj način, izračunao je USKOK, nezakonito zaradio najmanje 47.625,31 eura.

Pomogla je, tvrde istražitelji i Zoranu Pripuzu koji je lani u jesen Upravnom odjelu za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu vrste kamp.

Iako su, kako se navodi u rješenju o otvaranju istrage, ponovno svi znali da ni Pripuzov kamp ne ispunjava uvjete te da Pripuz nije dostavio svu dokumentaciju, Nada Livljanić je, sumnja se, pogodovala i njemu.

Pripuz je, tvrdi USKOK, od Maržića za kojeg je znao da je u ljubavnoj vezi s gospođom Livljanić, zatražio da utječe na nju kako bi mu izdala traženo rješenje. Ona je, navode dalje istražitelji, na to i pristala, piše N1.

Sumnja se dalje i da je šefica Odsjeka napravila zapisnik o očevidu prema kojem je bila u Pripuzovom kampu i utvrdila da je zadovoljava sve uvjete iako su, navodi USKOK, opet svi znali da njegovi objekti ne ispunjavaju minimalne uvjete i uvjete za kategoriju, da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi odobrenje za kamp nalaze izvan građevinskog područja, odnosno da se na njima ne može graditi kamp, te da Pripuz i nije vlasnik svih čestica.

U zapisniku o očevidu Neda Livljanić navela je kako Pripuzov kamp ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom, te mu izdala rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu.

Sumnja se da je potom 54-godišnjak zatražio od 61-godišnjakinje, zaduženu za izdavanje rješenja za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u turističkim objektima u nadležnoj ustrojstvenoj jedinici regionalne samouprave, da 68-godišnjaku izda traženo rješenje, na što je pristala. Kako bi ostvarila navedeno, sačinila je zapisnik o obavljenom očevidu u kojem je neistinito navela potrebne činjenice iako su svi znali da 68-godišnjak nema uporabnu

Uskok detaljno opisao za što ih tereti
"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te rezultata izvida koje su proveli USKOK, policija i Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1962., 1955., 1969., 1960., 1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od 3. veljače 2021. do 9. listopada 2023. u Šibeniku i Murteru, nakon što su se II. i III. okr. dogovorili da će III. okr. obavljati djelatnost pružanja usluga smještaja u svom kampu koristeći se rješenjem za pružanje takvih usluga izdanim na ime II. okr., Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti objekta vrste kamp, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti, niti je zahtjevu bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija. Zatim je III. okr. od I. okr. voditeljice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko kninske županije, zatražio da izda traženo rješenje na što je I. okr. pristala.

Iako su svi znali da II. okr. nema uporabu dozvolu za kamp, da ugostiteljski objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice na kojima II. okr. namjerava ishoditi odobrenje za kamp nalaze izvan građevinskog područja, I. okr. je s ciljem da II. i III. okr. omogući stjecanje koristi omogućavanjem obavljanja ugostiteljske djelatnosti, sačinila zapisnik o obavljenom očevidu iako očevid nikad nije obavljen. U zapisniku je neistinito navela da je zajedno s višom stručnom suradnicom na objektu u vlasništvu II. okr. obavila očevid te utvrdila kako ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom. Na temelju tako sačinjenog zapisnika o očevidu I. okr. je zatim II. okr. izdala rješenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u kampu, na osnovu kojeg je III. okr. obavljao navedenu ugostiteljsku djelatnost u svom kampu čime je ostvario nepripadnu imovinsku dobit od najmanje 47.625,31 eura.

Nadalje se osnovano sumnja da je IV. okr., u razdoblju od 21. rujna 2022. do 18. listopada 2022. u Šibeniku, Murteru i Zagrebu, nakon što je Upravnom odjelu za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu vrste kamp, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani zakonom niti je u prilogu navedenog zahtjeva dostavio svu zakonom propisanu dokumentaciju te znajući da je V. okr. u ljubavnoj vezi s I. okr. voditeljicom navedenog Odsjeka, od V. okr. zatražio da od I. okr. zatraži da izda traženo rješenje, a na što je I. okr. pristala u cilju da IV. okr. omogući stjecanje koristi omogućavanjem obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Iako su svi znali da IV. okr. nema uporabnu dozvolu za navedeni kamp, da objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju, da se katastarske čestice na kojima IV. okr. namjerava ishoditi odobrenje za kamp nalaze izvan građevinskog područja odnosno da se na njima ne može graditi kamp te da IV. okr. nije vlasnik svih čestica, I. okr. je sačinila zapisnik o obavljenom očevidu u kojem je neistinito navela da je zajedno s višom stručnom suradnicom uz prisutnost IV. okr. obavila očevid na objektu u njegovom vlasništvu iako očevid nikad nije obavljen. U zapisniku o očevidu I. okr. je neistinito navela kako isti ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom, a potom je na temelju tako sačinjenog zapisnika donijela rješenje kojim se IV. okr. odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u kampu.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika", priopćio je USKOK.

Tagovi: Zoran Pripuz, Murter, kamp
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE