GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ured Predsjednika objavio kompletnu korespodenciju s Povjerenstvom

Ured Predsjednika objavio kompletnu korespodenciju s Povjerenstvom
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 19:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ured predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića objavio je u srijedu kompletnu korespondenciju, kao i dostavljenu dokumentaciju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezanu uz boravak predsjednika Republike Milanovića u Republici Albaniji.

Ured predsjednika Republike Hrvatske u dopisu predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković podsjeća na njezinu jučerašnji izjavu u kojoj ih proziva da im nisu dostavili tražene podatke o predmetu vezanom uz boravak predsjednika Milanovića u Albaniji.

Navodi kako je Povjerenstvu Ured Predsjednika 25. kolovoza, 2. rujna i 9. listopada 2020. godine dostavio sve tražene informacije i dokumente s kojima raspolaže. Također, ističu i da su im jasno naveli kojim tijelima se mogu obratiti za ostalu traženu dokumentaciju.

"Smatramo potpuno neprimjerenom Vašu odluku da sa strankama u postupku komunicirate javno, putem medija. Ovakvim postupanjem krše se temeljna načela postupanja državnih tijela u odnosu na stranke u postupku. Zamislite, gospođo Novaković, da neko državno tijelo u predmetu u kojem bi Vi bili stranka umjesto na način predviđen zakonom, počne komunicirati i iznositi stavove o predmetu putem medija te pri tome zauzimati stav o Vašem postupanju o kojem odlučuju. Sigurni smo kako ćete se složiti da bi to bilo potpuno neprimjereno postupanje", napominje se u dopisu predsjednika Milanovića.

Ured Predsjednika RH također navodi kako ni u aktima koji uređuju rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nisu našli odredbu kojom bi se predsjednicu Povjerenstva ovlastilo da iznosi stavove o predmetima koji su u postupku i to prije nego što bi Povjerenstvo zauzelo stav ili donijelo odluku.

Drže i da predsjednica tog Povjerenstva javnim komentiranjem predmeta u koje odlučuje dovodi u pitanje svoju nepristranost.

"Naime, prije donošenja odluke (Predsjednik Republike kao stranka nije obaviješten kako je ista donesena) Vi iznosite kvalifikacije o postupanju stranke u postupku, kvaliteti „dokaza“ koji su dostavljeni Povjerenstvu i sl. iz čega se može zaključiti kako ste već zauzeli stav u navedenom predmetu i to prije nego je završen postupak", smatra Ured Predsjednika RH.

Ističu i da će i u buduće Povjerenstvu dostavljati svu raspoloživu dokumentaciju i informacije, ali samo u odnosu na konkretan predmet koji Povjerenstvo eventualno vodi. Na zahtjeve da se dostave podaci o „svim putovanjima“ i slično neće odgovarati, budući da ne smatraju kako je Povjerenstvo ovlašteno postavljati općenite zahtjeve koji nisu povezani s konkretnim predmetom.

"Ukoliko Povjerenstvo smatra da Predsjednik možda krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa izborom prijevoznog sredstva na nekom konkretnom putovanju ili u slučaju da postoji prijava protiv Predsjednika Republike oko nekih drugih putovanja, molimo Povjerenstvo da Uredu objasni povezanost tih putovanja sa službenim putom Predsjednika Republike u Albaniju", navodi se u dopisu. Ako takva povezanost ne postoji, mole Povjerenstvo ukoliko ima osnove, da otvori poseban predmet, a Ured će kao i do sada dostaviti svu dokumentaciju s kojom raspolaže.

Također, ako Povjerenstvo donese stav o tome u kojim slučajevima i kojim prijevoznim sredstvima predsjednik Republike smije ili ne smije putovati, mole ih da
Ured Predsjednika RH, kao i nadležne službe Ministarstva unutarnjih poslova, o tome obavijeste.

Ured Predsjednika RH , među inim, podsjeća kako je predsjednik Republike štićena osoba prve kategorije, a svim štićenim osobama te kategorije državna tijela iz sigurnosnih razloga osiguravaju prijevoz bez obzira na narav putovanja - dakle bez obzira radi li se o privatnom ili službenom putovanju.

Također, ustavna odredba prema kojoj Predsjednik Republike predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu jasno upućuje na to da susret predsjednika Republike sa stranim državnikom, pa tako i predsjednikom Vlade Albanije, predstavlja izvršavanje njegove ustavne zadaće.

Ured Predsjednika RH stoga ne vidi kako način prijevoza Zorana Milanovića, koji je štićena osoba prve kategorije, na takav sastanak može predstavljati sukob javnog i privatnog interesa. Uz to, ne vide niti ovlast Povjerenstva za propitivanje načina prijevoza neke štićene osobe na sastanak sa stranim državnikom.

Kompletna korespondencija, kao i dostavljena dokumentacija Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, objavljena je na službenim internetskim stranicama Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Tagovi: Ured predsjednika, Nataša Novaković, Zoran Milanović, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Iva Milardović Štimac: Zagreb će uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost
NASTAVA
Iva Milardović Štimac: Zagreb će uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost
ZAGREB - Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, rekla je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da će Zagreb uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost.
Bolnice na Balkanu na rubu kolapsa zbog korone
PREOPTEREĆENI
Bolnice na Balkanu na rubu kolapsa zbog korone
NEW YORK - Nedovoljno kreveta i liječnika i masovan porast zaraženih koronavirusom doveo je bolnice na Balkanu na rub kolapsa, a kaotične scene podsjećaju neke zdravstvene radnike na ratove 1990-ih, piše u nedjelju AFP.
Biden zadobio manje frakture na stopalu
STOPALO
Biden zadobio manje frakture na stopalu
WASHINGTON - Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden zadobio je manje frakture na stopalu nakon što se okliznuo dok se igrao s jednim od svojih pasa i vjerojatno će nekoliko tjedana morati nositi zaštitnu cipelu, izvijestio je u nedjelju njegov osobni liječnik.
Zaraza koronom u Engleskoj pala 30 posto tijekom 30 dana lockdowna
PAD
Zaraza koronom u Engleskoj pala 30 posto tijekom 30 dana lockdowna
LONDON - Razina infekcije covidom-19 u Engleskoj je tijekom mjesec dana nacionalnog "zatvaranja" pala za 30 posto i virus se sada povlači, pokazalo je veliko istraživanje objavljeno u ponedjeljak u kojem je sudjelovalo više od 100 tisuća dobrovoljaca.
Novčano će se kažnjavati i zbog privatnih okupljanja
KAZNE
Novčano će se kažnjavati i zbog privatnih okupljanja
ZAGREB - Novčane kazne za fizičke osobe koje se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite mogle bi stupiti na snagu već ovog petka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE