GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ured Predsjednika objavio kompletnu korespodenciju s Povjerenstvom

Ured Predsjednika objavio kompletnu korespodenciju s Povjerenstvom
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 19:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ured predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića objavio je u srijedu kompletnu korespondenciju, kao i dostavljenu dokumentaciju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezanu uz boravak predsjednika Republike Milanovića u Republici Albaniji.

Ured predsjednika Republike Hrvatske u dopisu predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković podsjeća na njezinu jučerašnji izjavu u kojoj ih proziva da im nisu dostavili tražene podatke o predmetu vezanom uz boravak predsjednika Milanovića u Albaniji.

Navodi kako je Povjerenstvu Ured Predsjednika 25. kolovoza, 2. rujna i 9. listopada 2020. godine dostavio sve tražene informacije i dokumente s kojima raspolaže. Također, ističu i da su im jasno naveli kojim tijelima se mogu obratiti za ostalu traženu dokumentaciju.

"Smatramo potpuno neprimjerenom Vašu odluku da sa strankama u postupku komunicirate javno, putem medija. Ovakvim postupanjem krše se temeljna načela postupanja državnih tijela u odnosu na stranke u postupku. Zamislite, gospođo Novaković, da neko državno tijelo u predmetu u kojem bi Vi bili stranka umjesto na način predviđen zakonom, počne komunicirati i iznositi stavove o predmetu putem medija te pri tome zauzimati stav o Vašem postupanju o kojem odlučuju. Sigurni smo kako ćete se složiti da bi to bilo potpuno neprimjereno postupanje", napominje se u dopisu predsjednika Milanovića.

Ured Predsjednika RH također navodi kako ni u aktima koji uređuju rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nisu našli odredbu kojom bi se predsjednicu Povjerenstva ovlastilo da iznosi stavove o predmetima koji su u postupku i to prije nego što bi Povjerenstvo zauzelo stav ili donijelo odluku.

Drže i da predsjednica tog Povjerenstva javnim komentiranjem predmeta u koje odlučuje dovodi u pitanje svoju nepristranost.

"Naime, prije donošenja odluke (Predsjednik Republike kao stranka nije obaviješten kako je ista donesena) Vi iznosite kvalifikacije o postupanju stranke u postupku, kvaliteti „dokaza“ koji su dostavljeni Povjerenstvu i sl. iz čega se može zaključiti kako ste već zauzeli stav u navedenom predmetu i to prije nego je završen postupak", smatra Ured Predsjednika RH.

Ističu i da će i u buduće Povjerenstvu dostavljati svu raspoloživu dokumentaciju i informacije, ali samo u odnosu na konkretan predmet koji Povjerenstvo eventualno vodi. Na zahtjeve da se dostave podaci o „svim putovanjima“ i slično neće odgovarati, budući da ne smatraju kako je Povjerenstvo ovlašteno postavljati općenite zahtjeve koji nisu povezani s konkretnim predmetom.

"Ukoliko Povjerenstvo smatra da Predsjednik možda krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa izborom prijevoznog sredstva na nekom konkretnom putovanju ili u slučaju da postoji prijava protiv Predsjednika Republike oko nekih drugih putovanja, molimo Povjerenstvo da Uredu objasni povezanost tih putovanja sa službenim putom Predsjednika Republike u Albaniju", navodi se u dopisu. Ako takva povezanost ne postoji, mole Povjerenstvo ukoliko ima osnove, da otvori poseban predmet, a Ured će kao i do sada dostaviti svu dokumentaciju s kojom raspolaže.

Također, ako Povjerenstvo donese stav o tome u kojim slučajevima i kojim prijevoznim sredstvima predsjednik Republike smije ili ne smije putovati, mole ih da
Ured Predsjednika RH, kao i nadležne službe Ministarstva unutarnjih poslova, o tome obavijeste.

Ured Predsjednika RH , među inim, podsjeća kako je predsjednik Republike štićena osoba prve kategorije, a svim štićenim osobama te kategorije državna tijela iz sigurnosnih razloga osiguravaju prijevoz bez obzira na narav putovanja - dakle bez obzira radi li se o privatnom ili službenom putovanju.

Također, ustavna odredba prema kojoj Predsjednik Republike predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu jasno upućuje na to da susret predsjednika Republike sa stranim državnikom, pa tako i predsjednikom Vlade Albanije, predstavlja izvršavanje njegove ustavne zadaće.

Ured Predsjednika RH stoga ne vidi kako način prijevoza Zorana Milanovića, koji je štićena osoba prve kategorije, na takav sastanak može predstavljati sukob javnog i privatnog interesa. Uz to, ne vide niti ovlast Povjerenstva za propitivanje načina prijevoza neke štićene osobe na sastanak sa stranim državnikom.

Kompletna korespondencija, kao i dostavljena dokumentacija Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, objavljena je na službenim internetskim stranicama Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Tagovi: Ured predsjednika, Nataša Novaković, Zoran Milanović, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE