GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Una nabujala, proglašeno izvanredno stanje

Una nabujala, proglašeno izvanredno stanje
POPLAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 19:12
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Kiša nastavlja padati i otežavati borbu s poplavama u nekim dijelovima Hrvatske. Ubrzano se pogoršava stanje u Hrvatskoj Kostajnici jer Una buja iz sata u sat. Dosegnula je vodostaj od 450 cm i proglašeno je izvanredno stanje. Rijeka se počela izlijevati po gradskim ulicama i poplavila je neke kuće i objekte.

Stanje otežava i rast Save koja je u Jasenovcu prešla 8 metara i na snazi su izvanredne mjere. Dodatni problem za područje Sisačko-moslavačke županije je i vodeni val koji sutra stiže iz Slovenije rijekom Savom.

Obilna kiša koja već satima pada radi probleme i na sjeveru zemlje. Nikola Sedlar iz Stažnjevca pored Ivanca nam javlja da su se lokalni potoci izlili i ugrožavaju nekoliko kuća, a cesta je poplavljena.

Mještani javljaju da je kritično i u mjestima Gačice, Lukavec i Tužno gdje je voda došla do kuća, poplavila dvorišta i oranice. Što je najgore obilna kiša i dalje pada. Mještani sklanjaju životinje na sigurno.

Kiša diljem zemlje otežava borbu s vodom. Dolazi vodeni val iz Slovenije, zbog čega će vodostaji nekih rijeka nastaviti rasti. Najviše je problema za sada u Hrvatskoj Kostajnici jer Una i dalje raste, a probleme u tom gradu stvara i vodostaj Save u Jasenovcu.

Dogodilo se očekivano - u Hrvatskoj Kostajnici proglašeno je izvanredno stanje. Vodostaj rijeke Une je 450 cm i nažalost nastavlja rasti, a kao što možete vidjeti, pada i kiša.

Petar Prpić, vatrogasac iz Hrvatske Kostajnice kaže da im trenutačna oborina ne idu na ruku.

- Upravo je proglašeno izvanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici zbog vodostaja Une koja je dosegnula 450 cm s tendencijom rasta. Nažalost, oborine su u gradu, u gornjem dijelu rijeke Sane, koja je jedan od glavnih pritoka Une i u gornjem toku rijeke Une. Te oborine nam ne idu u korist, ističe Prpić.

Došlo je upozorenje za sve korisnike vode. Voda nije neispravna, ali ima neke granične vrijednosti i jednostavno je zamućena.

- Na današnjem stožeru smo saznali od strane komunalca da je došlo, uslijed velikih oborina, do zamućenja vode i preporučuje se njeno kratkotrajno prokuhavanje, kaže Prpić.

Za sutra je najavljen vrhunac vodenog vala.

- Sve operativne snage su na terenu od jučer popodne. Cijelo vrijeme se radi. Tu smo, spremni na pozive građana. Svakako da smo tu cijelo vrijeme i ostat ćemo dok god bude trebalo, poručio je Prpić.

Dodala je da stanovnici nemaju pitke vode, a neki nemaju ni struje. Nastava u školama se ne održava.

Oštećen je hotel koji se trebao otvoriti početkom lipnja, a njegov vlasnik Damir Pešić kaže da je šteta velika.

- Trenutno svi pomažu čišćenje onoga što se može spasiti. Planiramo, naravno, otvoriti u lipnju, potrudit ćemo se da bude planirano, rekao je.

Slobodan Jurjević, načelnik Stožera civilne zaštite grada Obrovca kaže da je vodostaj pao i da je već nekoliko sati u stalnom padu.

- Očekujem povlačenje rijeke kompletno u svoje korito, rekao je Jurjević.

Dodaje da je teško procijeniti kolika je šteta i da će komisija to procijeniti.

Tagovi: poplave u Hrvatskoj, Hrvatska kostajnica, rijeka, Una, rijeka Zrmanja
PROČITAJ I OVO
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
ZAGREB - Osvrnuo se i na Praznik rada te podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
OTUŽNO
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
FRANKFURT - Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE