GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinci još uvije kontroliraju ključnu prometnicu u Bahmutu. Mogu li izdržati?

Ukrajinci još uvije kontroliraju ključnu prometnicu u Bahmutu. Mogu li izdržati?
OGORČENA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz
BAHMUT - Ukrajinske snage i dalje drže ključnu prometnicu na prilazima Bahmuta u kojem se i dalje vode žestoki sukobi, prema riječima zamjenika zapovjednika Ukrajinske nacionalne garde.

"Oružane snage Ukrajine drže autocestu Bakhmut-Kostiantynivka, prilično je stabilna," rekao je Volodymyr Nazarenko, drugi zapovjednik u bataljunu Svoboda.

"Situacija oko Bahmuta, kao i na njegovim periferijama, vrlo je slična paklu, kakav je na cijelom istočnom frontu.”

Autocesta Bakhmut-Kostiantynivka ključna je ruta za opskrbu grada.

Nazarenko je također rekao da nije bilo "taktičkih promjena" na ukrajinskoj strani, dodajući da "drže obranu".

“Neprijatelj traži slabosti, pokušava odvratiti naše snage borbom, povlači naše rezerve, pokušava kombinirati različite metode i taktike. Ipak ne uspijevaju,” rekao je.

Nazarenko je odbacio sve glasnija nagađanja o mogućem ukrajinskom povlačenju iz grada.

“Nema povlačenja. Naprotiv, dolaze neke nove rezerve kao pojačanje za držanje obrane. Cijelo borbeno područje je pod kaotičnim granatiranjem, ali postoji veza s gradom, postoje pravci koji nisu odsječeni”, rekao je.

U međuvremenu, dio ukrajinskih vojnika koji se trenutno bore u Bahmutu ili oko tog grada u Donjeckoj oblasti reklo je za Kyiv Independent da ne dobivaju nikakvu podršku.

Vojnici su tijekom kratkih posjeta obližnjem gradu Kostjantinivki govorili novinarima o nepripremljenim i slabo obučenim bataljunima koji su bačeni u stroj za mljevenje mesa na prvoj crti fronte.

Bataljuni preživljavaju najbolje što mogu uz slabu potporu oklopnih vozila, minobacača, topništva, dronova i taktičkih informacija, tvrde ukrajinski vojnici.

"Ne dobivamo nikakvu podršku", rekao je za Kyiv Independent Serhij, borac na prvim linijama u Bahmutu. S novinarima je razgovarao u društvu svog prijatelja. Imena vojnika iz članka su izmijenjena jer su razgovarali s novinarima bez odobrenja svojih časnika.

Kažu da rusko topništvo, borbena vozila pješaštva i oklopni transporteri često satima i danima napadaju ukrajinske položaje a da ih ukrajinsko teško naoružanje ne zaustavi. Neki vojnici su se žalili na lošu koordinaciju i svijest o situaciji te su rekli da ne mogu vjerovati da se situacija na ratištu kod Bahmuta pogoršala.

Također, vojnici navode da je zavladala ekstremna nestašica streljiva i da zato koriste oružje koje datira iz Drugog svjetskog rata. Dronovi koji bi trebali pružiti kritične izviđačke informacije također su rijetki, a često se i izgube na nekim dijelovima bojišta.

Sve to dovodi do zastrašujućih žrtava, i mrtvih i ranjenih. "Bataljun je došao sredinom prosinca, bilo nas je 500. Prije mjesec dana imamo samo 150 ljudi", rekao je Boris, borac iz Odese koji se bori oko Bahmuta. "Kada izađeš na bojište u Bahmutu, šanse nisu 50:50 da ćeš izaći živ. Više je kao 30:70", govori Serhij.

Ured predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da je Rusija izgubila desetke tisuća ljudi tijekom bitke kod Bahmuta od sredine siječnja.

Tagovi: Bahmut, rat u Ukrajini, ukrajinska vojska, skupina Wagner, Jevgenij Prigožin
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE