GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uhlir: Kroz projekt obnove gospodarstvo može pokrenuti New Deal

Uhlir: Kroz projekt obnove gospodarstvo može pokrenuti New Deal
NEW DEAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir izjavio je u utorak kako hrvatsko gospodarstvo kroz projekt obnove Zagreba i njegove okolice od potresa može pokrenuti svoj New Deal.

„Možemo zaključiti da, uz nekoliko elemenata koji će biti dodatno razrađeni, predloženi zakon predstavlja rješenje za obnovu Zagreba, ali i unapređenje stanja u stanovanju i u gospodarstvu“, rekao je Uhlir na kraju maratonske rasprave o predloženom zakonu o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa koji ga je pogodio 22. ožujka.

Taj zakon, naglasio je, karakterizira količina štete i količina sredstva koja će biti utrošena, što će „maksimalno napregnuti državu“. Naime, u potresu je oko 25 tisuća zgrada pretrpjelo različita oštećenja, od čega je 1. 300 neuporabljivih, privremeno njih 4. 900. „To je ogromna brojka koja stavlja velike izazove za cijelu državu sa svakog mogućeg aspekta“, istaknuo je Uhlir.

Projekt vrijedan kao 18 Peljeških mostova

Zakon o obnovi Zagreba i okolice, kazao je, ima veliki utjecaj na sektor graditeljstva, jer je riječ o projektu čija financijska težina odgovara izgradnji kompletnih autocesta nakon osamostaljenja države ili približno 18 Peljeških mostova. „Naše gospodarstvo kroz ovaj projekt može pokrenuti svoj new deal i pri tome treba paziti da se ne ponove greške od ranije“, poručio je Uhlir.

Na kraju rasprave Miro Bulj (Most) opetuje da treba biti solidaran i pomoći građanima Zagreba, no ističe da dvije trećine Hrvatske imaju probleme, ljudi su im iselili, a prema njima se nije osjetila solidarnost.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kaže da zakon nije izravno provediv, nego će se provoditi na temelju programa i mjera koje će donijeti Vlada, a Sabor neće imati utjecaja. Nepoznanica je koliko će sve koštati, koliko će trajati i tu je opasnost, ako se iz centra isele stanovnici, grad je izgubio svoju dušu. Odgovornost je na svima da to ne dopustimo, poručila je zastupnica.

I Vesna Nađ (SDP) kaže da nije dobro podzakonskim aktima uređivati provedbu zakona, da se iz samog zakona ne vidi se vizija budućeg identiteta Zagreba, da u njemu nedostaje socijalna komponenta. Potreban je, kaže, veliki nadzor i transparentno trošenje sredstava za obnovu kako ne bi došlo do korupcije.

Smisao zakona nije forma

Ivan Domagoj Milošević (HDZ) zadovoljan je kvalitetnom, konstruktivnom i raspravom „gotovo na rubu konsenzusa“. Ističe da smisao zakona nije forma, skupljanje političkih poena, nego trajno rješavanje problema koje je donio potres. Za provedbu zakona ključnim drži učinkovitu i transparentnu gradsku upravu, partnerstvo s Vladom, srednjim i malim poduzetnicima i obrtnicima.

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) dijeli ocjenu o raspravi, zadovoljan je visokim suglasjem o rješenjima koje donosi zakon. Financijski model 60+20+20 na tragu je našeg političkog stava iz kampanje, s tim da predlagač treba razmotriti da se makne ovih 20 posto za najsiromašnije ljude, kaže zastupnik i poručuje da založno pravo treba regulirati bolje, da ne može hipoteka biti na cijeloj zgradi.

Predloženi zakon Sabor je raspravio u prvom čitanju, drugo čitanje trebao bi provesti na jesen kada se očekuje i donošenje zakona.

Tagovi: Željko Uhlir, obnova Zagreba, New Deal, Miro Bulj, Anka Mrak Taritaš
PROČITAJ I OVO
Biden razmatra imenovanje Obamina savjetnika za ravnatelja CIA-e
OPCIJE
Biden razmatra imenovanje Obamina savjetnika za ravnatelja CIA-e
WASHINGTON - Izabrani demokratski predsjednik Joe Biden razmatra imenovanje Toma Donilona, diplomatskog veterana i savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšega predsjednika Baracka Obame, za ravnatelja CIA-e, rekla je osoba upoznata sa situacijom.
Može li država propisati obvezno cijepljenje?
DRŽAVA I EPIDEMIJA
Može li država propisati obvezno cijepljenje?
ZAGREB - Iako su trenutačno, kad je u pitanju suzbijanje epidemije koronavirusa, u žiži javnosti nove strože mjere koje Vlada priprema, dugoročno će najvažnije pitanje postati mogućnost države da osigura ili provede cijepljenje građana.
Južna Koreja ima najveći rast broja slučajeva covida-19 od ožujka
KORONAVIRUS
Južna Koreja ima najveći rast broja slučajeva covida-19 od ožujka
SEUL - Južna Koreja izvijestila je o 583 nova slučaja koronavirusa u četvrtak, što je najveći broj od ožujka, dok pokušava suzbiti širenje trećeg vala zaraze koji ne posustaje usprkos strogim novim mjerama socijalnog distanciranja.
Milijun Argentinaca moglo bi ispratiti preminulog Maradonu
POŠTOVANJE
Milijun Argentinaca moglo bi ispratiti preminulog Maradonu
BUENOS AIRES - Oko milijun Argentinaca moglo bi tijekom četvrtka i petka sudjelovati u Buenos Airesu na javnom ispraćaju preminulog Diega Maradone, izvijestile su u srijedu navečer novine La Nacion i Clarín pozvavši se na neimenovane izvore iz argentinske vlade.
Njemačka produljuje djelomično zatvaranje, ali planira iznimke za Božić
ODLUKE
Njemačka produljuje djelomično zatvaranje, ali planira iznimke za Božić
BERLIN - Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produljiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tijekom Božića neke mjere biti ublažene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE