GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U novoj slovenskoj vladi Roberta Goloba i dvoje bivših premijera

U novoj slovenskoj vladi Roberta Goloba i dvoje bivših premijera
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U novu slovensku vladu koju će formirati pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora Robert Golob vjerojatno će kao ministri ući i dvoje bivših premijera, čije su stranke ispale iz parlamenta, javljaju slovenski mediji pred kraj Golobova sastanka s glavnim koalicijskim partnerima.

U tijeku je završni sastanak Goloba s predsjednicom Socijalnih demokrata (SD) Tanjom Fajon i predsjednikom Ljevice (L) Lukom Mesecom, nakon kojega će zajedno objaviti sastav buduće vlade, a izjave o dogovoru trebali bi zajedno dati u večernjim satima.

Već je poznato da su za glavne Golobove partnere u vladi rezervirana ministarska mjesta, pa će Fajon preuzeti resor vanjskih i europskih poslova, a Mesec socijale i politike prema mladima, no slovenski radio navodi da Golob želi da se u vladu uključe i nekadašnji premijer Marjan Šarec čija kandidatska lista nije prešla 4-postotni prag na izborima, a isto tako da u vladu uđe i nekadašnja premijerka Alenka Bratušek čija je stranka doživjela istu sudbinu, pa bi joj dugoročno prijetilo gašenje.

Kako tvrdi Slovenski radio, Bratušek bi u novoj vladi koja bi imala 20 ministarskih resora zauzela poziciju ministrice za infrastrukturu, resor koji bi se odvojio od okoliša i prostora, dok je Šarec najizgledniji za položaj ministra obrane.

Mediji navode da je želja za uključivanjem Bratušek i Šareca u vladu strategija Goloba da se to dvoje političara liberalne orijentacije priključe njegovom ove godine osnovanom Pokretu Sloboda, koji je u parlamentu dobio 41 od 90 zastupničkih mandata. Šarec i Bratušek imaju jaku terensku mrežu što bi Pokretu Sloboda omogućilo da bude uspješan i na jesenskim lokalnim izborima.

Osim toga, navode mediji, Golob je već ranije izjavio da će novoj vladi biti potrebna dva mandata na čelu zemlje kako bi provela potrebne strukturne promjene, a cilj mu je da okupi liberalna strujanja i stranke u moćnu političku strukturu, po uzoru na pokojnog Janeza Drnovšeka, čija je Liberalna demokracija Slovenije (LDS) takvim spajanjima s manjima strankama dominirala slovenskom političkom scenom od 1992. pa sve do 2004. godine i ulaska zemlje u Europsku uniju.

Mediji prenose kako Golob računa i da će se potpredsjednica njegove stranke Marta Kos Marko, nakon što se odrekla mjesta ministrice vanjskih poslova u korist Fajon, kandidirati na predsjedničkim izborima koji se održavaju krajem godine, te da je izgledno da tako Slovenija po prvi put dobije ženu na taj položaj, nakon što istekne drugi mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru.

Tagovi: Vlada Slovenije, Robert Golob, Tanja Fajon, Janez Drnovšek, Marjan Šarec, alenka Bratušek, Luka Mesec
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE