GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U nekoliko gradova drastično poskupjeli starački domovi, umirovljenici u šoku

U nekoliko gradova drastično poskupjeli starački domovi, umirovljenici u šoku
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2024 / 09:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neugodna novogodišnja čestitka na adresi korisnika domova za starije i nemoćne diljem Hrvatske, i to onih u vlasništvu županija. Cijene smještaja su rasle i do 50 posto, odnosno, umirovljenici sad moraju platiti i do 200 eura više mjesečno.

Na adresu korisnika doma za starije i nemoćne u Šibeniku stigla je neugodna čestitka. 'S 400 eura skočilo na 600, je li to normalna cijena', pita se Slavko, korisnik Cvjetnog doma Šibenik. 'Bilo je 600, sad je 750 eura prvi mjesec', dodala je Jasna u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Cijene usluge, ovisno o stupnju njege, porasle su za 25 posto. 'Bez ikakve najave i upozorenja korisnicima i nama koji smo solidarni obveznici plaćanja', poručila je Helena Škrapić.

Obavijest je osvanula na vratima Doma 3. siječnja. 'Mi ćemo se snaći, kao i uvijek. Međutim, što je s onima koji nisu u takvoj poziciji', zapitala se Škrapić. Jer prosječna mirovina od 509 eura teško da će pokriti smještaj u bilo kojem županijskom domu.

Ravnatelj Doma u subotu zbog bolesti nije mogao pred kameru, no u poruci je napisao kako je do povećanja došlo jer su se u protekloj godini u tri navrata povećavale plaće djelatnicima Doma. Novca za to nije bilo u proračunu Doma, kao ni u proračunu Županije pa je - sve palo na teret korisnika Doma.

Drugim riječima, decentralizirana državna sredstva 'ne krpaju' potrebe domova, od hladnog pogona do hrane pa ondje gdje dodatno ne uskače Županija, uskaču korisnici.

Iz Šibensko-kninske županije na upit Nove TV odgovaraju: Strpite se do ponedjeljka. Čini se da ni u resornom Ministarstvu nema tko odgovoriti na upit. Dom u Šibeniku nije jedini u kojem je poskupio smještaj. Rasle su cijene i u Petrinji, Slavonskom Brodu, Sisku. I to do 50 posto.

Cijena jednokrevetne sobe u Sisku je 540 eura, u Šibeniku 646,03, a u Slavonskom Brodu od prvoga siječnja valja izdvojiti 515 eura za najosnovniju uslugu u jednokrevetnoj sobi. U Zadru ove godine cijene nisu povećavali, ali jesu u listopadu prošle godine.

'To povećanje je bilo nekih 12 do 14 posto i ove godine nemamo namjeru povećati cijene', rekla je za Dnevnik Nove TV Iskra Pece Fabac, socijalna radnica u Domu za starije i nemoćne u Zadru. Od 400 do 760 eura, to su zadarske cijene. Ono što dodatno boli jest da se na smještaj u Domu u Zadru čeka i do sedam godina, a trenutačno su na listi čak 4734 osobe.

Država na to odgovara da će se europskim sredstvima graditi domovi diljem Hrvatske, otvorit će se više od 1700 novih mjesta. No, alarm već odavno zvoni. Stara smo nacija, petina stanovnika nam je starija od 65 godina

Tagovi: starački domovi, umirovljenici
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE