GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svinjogojci najavljuju blokadu cijele Hrvatske

Svinjogojci najavljuju blokadu cijele Hrvatske
ESKALACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 19:08
Autor: SEEbiz
ĐAKOVO - Nezadovoljni Vladinim mjerama poduzetim radi suzbijanja afričke svinjske kuge svinjogojci su i dalje na cesti. Ne odustaju od svojih zahtjeva zbog čega su i peti dan traktorima blokirali neke prometnice. Pozvali su predstavnike Vlade da u 18 sati dođu u Gradište na sastanak.

Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, govorio je u Dnevniku N1 o problemu afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

“Sutra smo trebali ložiti vatru i klati svinje. Dogodio nam se slučaj zataškavanja bolesti nedaleko Vinkovaca, kad je izmaklo kontroli, došlo je do eutanazije 100 i nešto svinja. To nas je bacilo 15-tak dana ponovno na čekanje. Prije 14 dana kad smo bili na sastanku u Zagrebu, rečeno nam je da će 26.11. biti pušten promet sa svježim mesom ako sve bude onako kako bi trebalo biti. Ali, dogodila se neodgovornost jednog uzgajivača. Ta se situacija nije smjela dogoditi”, rekao je za N1 televiziju predsjednik odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović.

Navodi da je isplata štete krenula boljim tempom te je krenula i mjera za pomoć kod uzgoja prasadi.

“Mi imamo izgubljenu dobit koja se do 4.12. treba predati preko Agroneta. Trebalo bi se dobiti oko 65 eura po krmači i do 11 eura po tovljeniku na mjesečnoj razini. Za obnovu matičnog stanja svi svinjogojci mogu po jako povoljnim uslovima obnoviti proizvodnju”, rekao je pa je komentirao pregovore s Vladom.

“Nema pregovora? Pa mi pregovaramo svaki dan. Ali neke mjere koje se moraju poštivati, moraju se poštivati. Nisam ja krivac što se sutra ne loži vatra i ne kolju svinje. Na terenu je ispao problem koji nije smio ispasti. Normalno da se pojavljuju pojedinačni slučajevi afričke svinjske kuge. Najveći problem je što sljedećih 15-tak dana opet imamo pauzu”, kazao je.

Golubović navodi da svaki prosvjed koji ima uvjete, to jest glavu i rep je legitiman.

“Mora se znati što se traži i od čega se ne odstupa. Ne ograđujem se ni od jednog uzgajivača i proizvođača, ali mi je žao što su ljudi 5 dana vani. Mi se već 5 mjeseci borimo s afričkom svinjskom kugom. Mnogi su ostali bez svinja, mnogi više nemaju bez čega ostati. Ostalo je sve prazno. Pitanje je kako napraviti rekategorizaciju da bude svima pristupačna, da je mogu svi riješiti. Na tragu smo jednog rješenja. Neke stvari ćemo morati promijeniti i naučiti se živjeti s afričkom kugom, onako kako su se neke druge zemlje EU-a naučile živjeti. Mi jedini imamo uzgoj za vlastite potrebe. Poštujem i onoga koji ima i jednu, i pet i 50 svinja”, kazao je.

Golubović navodi da su uvijek za dijalog, bez obzira s kime i s kojom stranom.

“Bez obziran je li to svinjogojac s jednom svinjom ili 1001 svinjom. Prosvjednicima bih preporučio da budu strpljivi još ovih spornih dana. Doći će do dijaloga. Mislite li da je nama bilo jednostavno gledati harakiri po naših 5 sela? Mi to vrijeme više ne možemo vratiti, moramo naučiti živjeti s tim visrusom. Premijeru bih poručio da ispoštuje ono što je dogovoreno na tom sastanku”, zaključio je.

Zahtjeve poljoprivrednika komentirao je državni tajnik Mladen Pavić. Smatra da su neutemeljeni, te kaže da su sastanak u Zagrebu iskoristili kako bi izveli svoju predstavu.

- Ono što oni traže, njihovi zahtjevi, potpuno su neutemeljeni na svim dosadašnjim spoznajama vezanim za afričku svinjsku kugu i načine njenog suzbijanja. Ja bih rekao da čak sam Pokrovac ovdje nije ni bitan, bitni su njegovi nalogodavci, on je samo podizvoditelj radova zajedno s gospodinom Bilićem i Pavlikom i izuzetno agresivno nastupaju zadnjih dana pozivajući ljude da se odazovu prosvjedu. Naravno, nitko razuman se neće odazvati prosvjedu jer prosvjed je, ponavljam, neutemeljen. Mi očekujemo, s obzirom na doista značajan pad bolesti, ovaj tjedan samo dva slučaja, 14. prosinca će se glasati o Hrvatskoj i uspješnosti provođenja njenih mjera i mi očekujemo negdje 17. ili 18. da će biti moguće klanje i promet mesa na vlastitim gospodarstvima, poručio je Pavić.

Fotografija: HRT

Tagovi: svinjohojci, Mladen Pavić, prosvjed svinjohojaca, afrička svinjska kuga
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE