GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suci odgađaju i sporove o ovrsi i posvajanju djece

Suci odgađaju i sporove o ovrsi i posvajanju djece
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:19
Autor: SEEbiz / klix.ba
ZAGREB - U prva četiri dana bijelog štrajka sudaca, prema podacima iz eSpisa, suci su odgodili 127 ročišta u predmetima obiteljskog prava, piše u subotu Jutarnji list.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da se uočava trend povećanja onih u kojima zbog odgode može doći do ugrožavanja dobrobiti djeteta i nastati nepopravljiva šteta. Kažu da raste broj odgođenih sporova o roditeljskoj skrbi, o ostvarivanju osobnih odnosa i sporova o uzdržavanju djeteta.

Najviše je odgoda na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu (34), potom u Splitu (28) te u Rijeci (10). Odvjetnica Una Šeparović Zečević, koja se bavi obiteljskim pravom, tvrdi da suci odgađaju sve vrste obiteljskih predmeta.

“Imala sam odgodu u parnici za bračnu stečevinu i za uzdržavanje, a kolegica u predmetu za skrbništvo”, kaže Šeparović Zečević.

Iz podataka eSpisa proizlazi da odgode nije bilo samo u predmetima međunarodne otmice djeteta i privremenog povjeravanja djeteta drugoj osobi, ustanovi socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji.

U jednom je slučaju bilo odgođeno ročište za nadomještanje pristanka za posvojenje djeteta, odgađala su se ročišta za odobravanje, odnosno izmjenu plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, u jednom je slučaju odgođena čak i ovrha nad djetetom (njegovo oduzimanje), u jednome promjena djetetova prebivališta, u jednom slučaju odgodila se odluka o zabrani približavanja djetetu, a u tri je slučaja odgođeno donošenje odluke o privremenoj mjeri s kime će dijete živjeti.

Najviše odgoda je u sporovima o ostvarivanju osobnih odnosa, o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djeteta.

Na upit osjećaju li se u njihovoj službi posljedice bijelog štrajka sudaca, Središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovara da se uglavnom odgađaju postupci u predmetima u kojima se odlučuje o načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, odnosno razvodima braka s maloljetnom djecom te reguliranju ostvarivanja roditeljske skrbi kod prestanka izvanbračne zajednice roditelja maloljetnog djeteta i slično. Tu je riječ o suđenjima koja su tužbom ili prijedlogom pokrenuli roditelji, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tagovi: štrajk, sudovi, pracosuđe
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE