GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suci definitivno idu u štrajk

Suci definitivno idu u štrajk
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2024 / 17:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je danas odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

"Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka", kazao je nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.

Bitanga je dodao da ne zna koliko će se sudaca odazvati, ali da računaju na lojalnost. "Očekujemo da će veliki broj sudaca participirati, računamo na lojalnost članstva. Odluka je donijeta jednoglasno."

Ministarstvo pravosuđa jučer je reklo da je Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbila njihov prijedlog o povećanju plaće za gotovo 698 eura neto u manje od godinu dana. Iz Ministarstva su rekli da bi to bilo i najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina da je Udruga hrvatskih sudaca na to pristala.

Dodali su da e predloženi model koji je na jučerašnjem sastanku članovima UHS-a predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uključivao uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u priopćenju ističe da je dalo realan i ostvariv prijedlog koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto. Uvođenje materijalnih prava, na koja drugi dužnosnici ne ostvaruju pravo, dodaju, jedan je od zahtjeva udruge hrvatskih sudaca koji je u ovom trenutku moguće ispuniti.

Navode kako je, nakon prošlogodišnjeg usvajanja zakonskih izmjena, prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već uvećana za 583 eura neto. To povećanje se ne zasniva na pretpostavkama, već na stvarnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

Sudačka udruga ističe kako je netočna tvrdnja ministarstva da bi se njihovim izmjenama primanja sudaca povećala za 698 eura neto, navodeći kako je temelje na pogrešnoj pretpostavci ili računici da su u prvoj fazi sucima primanja povećana za prosječnih 583 eura neto.

Udruga podsjeća da je početkom prošle godine zatražila povećanje plaće od 600 eura neto uz daljnju zakonsku regulaciju primanja. Dodaje da su suci pristali na prosječno povećanje od kompromisnih 513 eura, uz obećanje kako će se druga dva koraka ostvariti do kraja 2023.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je ranije danas da nije iznenađen, no da je razočaran odlukom sudaca koji su odbili predloženi im model uvođenja materijalnih prava te je poručio da je štrajk koji najavljuju neopravdan.

Članovi UHS-a štrajkali su i gotovo dva tjedna lani u svibnju. Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao, ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

Suci traže indeksaciju plaća, odnosno usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za prethodnu godinu koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Traže razradu koeficijenata, točnije sustav platnih razreda te dodatke na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.).

Napominju i kako će i dalje inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika, koji su i kroz najavu posljednjih izmjena Zakona o plaćama "čvrsto zacementiranina dnu ljestvice, te im plaća raste manje od stope inflacije".

Tagovi: SUCI, PRAVOSUĐE, ŠTRAJK
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE