GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sramotno: Zdravstvenim radnicima smanjene plaće usred krize

Sramotno: Zdravstvenim radnicima smanjene plaće usred krize
SAMOVOLJA RAVNATELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Iz Udruge bolničkih liječnika HUBOL upozorili su jučer na znatno umanjenje plaća medicinskim djelatnicima za travanj te optužili vlast da podržava samovolju pojedinih ravnatelja bolnica koji su plaće zaposlenima reducirali mimo naputka ministra Vilija Beroša.

Plaće su im, kažu, umanjene u rasponu od 1.000 do čak 9.000 kuna, a očekuju da se nepravda koja im je učinjena što prije ispravi.

– Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća. Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, nego je to učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi, upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit, piše Novi list.

Ona raspolaže podacima za OB Sisak i KBC Zagreb, gdje su osoblju koje je silom prilika radilo u 14-dnevnim turnusima računali punu satnicu samo za tih 14 dana koje su radili, a na ostalih 14 dana koje su proveli kod kuće prebačeni su im prekovremeni sati koje su odradili u prva dva tjedna.

– Dani provedeni kod kuće bili su dani u pripravnosti, jer su vas u svakom trenutku mogli pozvati na posao. Prema naputku ministra, ti su dani trebali biti plaćeni kao godišnji odmor, na primjer, ističe Šmit. U sisačkoj su bolnici, dodaje, dobili usmena obećanja da će se sporne plaće korigirati. »Vjerojatno će to učiniti većina bolnica, jer je ponovno išao usmeni naputak iz Ministarstva zdravsta.

Ako se to ne riješi u mjesec-dva, nemamo izbora nego ići sudskim putem«, najavljuje čelnica HUBOL-a.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

U HUBOL-u ne kriju razočaranje odnosom prema liječnicima koji se naglo preokrenuo u samo nekoliko tjedana.

– Liječnicima se pljeskalo, svi su hvalili njihove napore i hrabrost, jer su predano radili svoj posao, zbrinjavali pacijente, liječili COVID pozitivne i pritom, sukladno statističkim podacima, imali deset puta veći rizik od zaraze novim koronavirusom u odnosu na sve ostale ljude, istovremeno ugrožavajući time i članove svoje obitelji. No, kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine bolničke uprave odlučile nagraditi ih uskratom dijela plaće, navode u HUBOL-u. »Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi (ne)važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR-platforma za skupljanje političkih bodova«, zaključuje Šmit.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Hrvatski liječnički sindikat, ravnatelji bolnica, plaće zdravstvenih radnika, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Ivana Šmit, Hrvatska udruga bolničkih liječnika
PROČITAJ I OVO
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
IN MEMORIAM
Umro bivši ministar financija i veleposlanik Zoran Jašić
ZAGREB - Bivši ministar financija, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i veleposlanik Zoran Jašić umro je u 83. godini, doznaje se u ponedjeljak iz kruga prijatelja.
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
POSLJEDICE
Čačić: Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti Vlade
ZAGREB - Čelnik reformista Radimir Čačić i član vladajuće koalicije u Newsroomu N1 televizije govorio je o epidemiološkim mjerama, reformi zdravstva te poskupljenjima i inflaciji.
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ŠKOLE
Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
PANDEMIJE
Plenković: Tri pravca borbe protiv pandemije
ZAGREB - “Velik broj mjera i preporuka je na snazi. Malo smo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Ministar Aladrović je zaražen iako je cijepljen dvjema dozama Pfizera, očito su mu pala antitijela."
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ŽALBA
MOL: Hernadi će se obratiti Ustavnom sudu
ZAGREB - Nakon što je Vrhovni sud u ponedjeljak potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH "zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE