GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sramotno: Zdravstvenim radnicima smanjene plaće usred krize

Sramotno: Zdravstvenim radnicima smanjene plaće usred krize
SAMOVOLJA RAVNATELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Iz Udruge bolničkih liječnika HUBOL upozorili su jučer na znatno umanjenje plaća medicinskim djelatnicima za travanj te optužili vlast da podržava samovolju pojedinih ravnatelja bolnica koji su plaće zaposlenima reducirali mimo naputka ministra Vilija Beroša.

Plaće su im, kažu, umanjene u rasponu od 1.000 do čak 9.000 kuna, a očekuju da se nepravda koja im je učinjena što prije ispravi.

– Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća. Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, nego je to učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi, upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit, piše Novi list.

Ona raspolaže podacima za OB Sisak i KBC Zagreb, gdje su osoblju koje je silom prilika radilo u 14-dnevnim turnusima računali punu satnicu samo za tih 14 dana koje su radili, a na ostalih 14 dana koje su proveli kod kuće prebačeni su im prekovremeni sati koje su odradili u prva dva tjedna.

– Dani provedeni kod kuće bili su dani u pripravnosti, jer su vas u svakom trenutku mogli pozvati na posao. Prema naputku ministra, ti su dani trebali biti plaćeni kao godišnji odmor, na primjer, ističe Šmit. U sisačkoj su bolnici, dodaje, dobili usmena obećanja da će se sporne plaće korigirati. »Vjerojatno će to učiniti većina bolnica, jer je ponovno išao usmeni naputak iz Ministarstva zdravsta.

Ako se to ne riješi u mjesec-dva, nemamo izbora nego ići sudskim putem«, najavljuje čelnica HUBOL-a.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

U HUBOL-u ne kriju razočaranje odnosom prema liječnicima koji se naglo preokrenuo u samo nekoliko tjedana.

– Liječnicima se pljeskalo, svi su hvalili njihove napore i hrabrost, jer su predano radili svoj posao, zbrinjavali pacijente, liječili COVID pozitivne i pritom, sukladno statističkim podacima, imali deset puta veći rizik od zaraze novim koronavirusom u odnosu na sve ostale ljude, istovremeno ugrožavajući time i članove svoje obitelji. No, kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine bolničke uprave odlučile nagraditi ih uskratom dijela plaće, navode u HUBOL-u. »Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi (ne)važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR-platforma za skupljanje političkih bodova«, zaključuje Šmit.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Hrvatski liječnički sindikat, ravnatelji bolnica, plaće zdravstvenih radnika, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Ivana Šmit, Hrvatska udruga bolničkih liječnika
PROČITAJ I OVO
Evo što Beroš kaže o mogućem drugom valu i razmjerima zatvaranja
NAJAVE
Evo što Beroš kaže o mogućem drugom valu i razmjerima zatvaranja

ZAGREB - Kao ministar i član Stožera, građanin, ponosan sam na ove rezultate. Bez zajedništva nema uspjeha ni rezultata. Ovo je najveća kriza u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, velika ekonomska kriza. Naši su rezultati dobri”, piše Novi list nakon gostovanja ministra zdravstva Vili Beroša u RTL Danas.

Hrvatske šume: Na snimci s Rimac nije Jakupčić
DEMANTI
Hrvatske šume: Na snimci s Rimac nije Jakupčić
ZAGREB - Dnevnik Nove TV večeras je objavio snimku na kojoj je, kako kažu u prilogu, uhvaćen susret Krunoslava Jakupčića i Josipe Rimac u jednom zagrebačkom kafiću u ponedjeljak, 25. 5., u 19:43.
Prosvjedi u Parizu unatoč zabrani, u Hamburgu policija koristila papar sprej
NEZADOVOLJSTVO
Prosvjedi u Parizu unatoč zabrani, u Hamburgu policija koristila papar sprej
PARIZ - Prosvjednici protiv rasizma okupili su se u subotu u nekoliko francuskih gradova uključivo u Parizu unatoč zabrani, dok je policija u njemačkom Hamburgu protiv demonstranata koristila papar sprej.
Direktor Hrvatskih šuma i Josipa Rimac sastali su se samo četiri dana prije uhićenja
SNIMKE
Direktor Hrvatskih šuma i Josipa Rimac sastali su se samo četiri dana prije uhićenja
ZAGREB - Dnevnik Nove TV u posjedu je eksluzivnih snimki dvoje aktera afere Vjetroelektrane. Josipa Rimac i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić samo četiri dana prije privođenja sastali su se u jednom zagrebačkom kafiću. Ništa sporno da sami nisu nekoliko puta jasno odgovorili da se nisu sastali. No, snimke govore suprotno.
Istraživanje: 80% građana vjeruje da su odluke Stožera bile dobro odmjerene
VOX POPULI
Istraživanje: 80% građana vjeruje da su odluke Stožera bile dobro odmjerene
ZAGREB - Gotovo 80 posto građana smatra da su mjere Stožera civilne zaštite RH vezano za pandemiju koronavirusa bile dobro odmjerene, pokazalo je istraživanje koje je za RTL televiziju provela agencija Promocija plus.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE