GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Svaki drugi test pozitivan, broj hospitaliziranih prešao tisuću

Slovenija: Svaki drugi test pozitivan, broj hospitaliziranih prešao tisuću
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 12:11
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1815 novih zaraza koronavirusom, uz čak 53,1 posto pozitivnih testova, a broj hospitaliziranih prvi je put u ovom valu epidemije prešao tisuću.

Epidemiolozi govore o vrlo kritičnoj zdravstvenoj situaciji, a mediji o "crnoj nedjelji", jer u dane vikenda i uz ograničen broj testiranja nikad do sada nije bilo toliko novozaraženih i u tolikom postotku testova.

S 3415 testiranja potvrđeno je 1815 zaraza, dok ih je prije sedam dana, uz niži udio pozitivnih testova, bilo zabilježeno 1300.
U zadnja 24 sata umrlo je 12 oboljelih, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao na 4953 osoba.
Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 3239 , 14-dnevna incidencija porasla je na 2031, i dalje raste i broj hospitaliziranih, a aktivno je preko 40 tisuća slučajeva, objavio je u ponedjeljak Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutno 1008 oboljelih, od čega njih 226 na intenzivnim odjelima. Vlada je naložila novo povećanje kapaciteta na intenzivnim odjelima, zbog procjene da će prekapacitiranost u bolnicama biti najveća u zadnjem tjednu studenoga, nakon čega bi broj hospitaliziranih mogao početi padati.

Najveći broj hospitalizacija u dosadašnjem tijeku epidemije Covida-19 u Sloveniji zabilježen je u drugom valu prije godinu dana, kad je 26. studenog prošle godine bilo 1324 covid pacijenata u bolnicama, od čega ih je 215 bilo na intenzivnim odjelima.

Za razliku od tadašnje situacije, kad je dnevno bilo i nekoliko desetaka preminulih pacijenata, stanje je sada bolje, što se pripisuje u prvom redu cijepljenju, a vlada za sada ne planira dugotrajna zatvaranja i zatvaranja u granice općina, kako je to bilo u lanjskoj kritičnoj situaciji.
Restriktivne mjere uvedene prošli tjedan propisuju samo širu primjenu covid potvrda uz predočenje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama, zabranu većih javnih okupljanja i neka druga ograničenja.
Ministarstvo obrazovanja propisalo je da će se od ovog tjedna samotestiranje učenika na Covid-19 obavljati u školskim prostorima, oko čega je bilo dosta polemika i nezadovoljstva.
Učenici čiji roditelji odbijaju djeci da se testriraju na taj način morat će pratiti nastavu on-line od kuće.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, Bojana Beović, školska godina
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE