GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati državnih službi: Ne isključujemo štrajk, vladin prijedlog je degradirajuć

Sindikati državnih službi: Ne isključujemo štrajk, vladin prijedlog je degradirajuć
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 09:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sindikatima javnih i državnih službi u Ministarstvu rada danas bi trebale biti predstavljene uredbe o koeficijentima za plaće, a o tome su za HRT govorili Dražen Opalić. ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada Dražen Opalić rekao je kako su pokušali izbalansirati koeficijente tako da nitko ne bi trebao biti pretjerano nezadovoljan Vladinim prijedlogom.

"Mi uvijek zaboravljamo da smo mi dali predujam ove reforme u vidu 60, 80 i 100 eura u ožujku prošle godine. Znači ako gledamo ožujak prošle i ožujak ove godine, onda govorimo o prosječnom rastu od kojih 25% plaća u državnim i javnim službama. Naravno, nekome više, nekome manje, ali to je nekakav prosjek", rekao je Opalić.

Naglasio je kako reforma košta oko milijardu i pol eura.

"Samo ovaj zadnji paket koji će se odnositi na uredbu će nas koštati nešto malo više od 850 milijuna eura. Mislim da je to ogroman iskorak, odnosno ogromno povećanje plaće u 2024. godinu odnosno na 2023. što u Republici Hrvatskoj od neovisnosti nije zabilježeno", dodao je.

Medicinske sestre i tehničari žele isto povećanje kao i liječnici
Postoje nezadovoljne skupine među zaposlenima u javnim i državnim službama. Danas suci počinju bijeli štrajk. Liječnici najavljuju moguće štrajkove ako Vlada ne poboljša ponudu za povišice.

"Ako liječnici krenu u štrajk, naravno da ćemo i mi krenuti. Neki dan smo bili u ministarstvu zdravstva, prikazana nam je određena tablica. Bilo je govora o tome da će se ta tablica još poboljšati. Ja uvijek govorim da se ti koeficijenti trebaju pomaknuti što se tiče medicinskih sestara. Očekujemo povećanje bez obzira na sve ostale, nikoga ne želimo povrijediti i reći da njegovo obrazovanje manje vrijedi", istaknula je Anica Prašnjak iz sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Hrvatski liječnički sindikat traži da se koeficijenti liječnicima povećaju za 20% te da trebaju biti veći nego za sve ostale zaposlene u javnim službama.

"Ne slažem se s tim da se određenim skupinama digne 20%, a nekom 6, 7, 8, 9, 10%. Smatram da smo svi jednako vrijedni jer zdravstveni sustav je poput švicarskog sata koji u sebi ima raznorazne kotačiće, velike i male. Pa kad stane i veliki i mali, sustav stane", rekla je Prašnjak.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić na sastancima pregovaračkih odbora poručila je kako je nedopustivo veliko zaostajanje plaća u obrazovanju u odnosu prema ostalim zaposlenima u javnim službama.

"Plaće jesu rasle u drugim službama, jesu rasle u obrazovanju, međutim uvijek su svima drugima rasle i bolje i više. Nesrazmjer odnosa prema obrazovanju cijelog društva unatrag svih 30 godina je nevjerojatan. Nijedna vlada do sada nije u potpunosti prepoznala važnost obrazovanja kao temeljne poluge razvoja cijelog društva. Ne samo razvoja djece i osobnog rasta, već i gospodarstva. Sada je trenutak u kojem mora uložiti u obrazovanje. Ja vjerujem da će se to dogoditi, naglasila je Lovrić.

Istaknula je kako je štrajk uvijek opcija.

"Mi do sada nismo našli glas s kojim ćemo artikulirati silu argumenta, već je uvijek to bio nažalost na kraju argument sile. Svaki štrajk je argument sile. Ja stvarno smatram da je došlo vrijeme da svi ovi argumenti, koje smo mi u pregovorima iznijeli, dobiju snagu u kojoj štrajk neće biti potreban", poručila je Lovrić i dodala kako smatra da su na dobrom putu da se dobar dio problema u obrazovanju kroz koeficijente efikasno riješi.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin rekao je kako su iznimno nezadovoljni onime što je Vlada ponudila. Uputili su protuprijedlog tj. svoje viđenje koeficijenata no dobili su odbijenicu.

"Smatram da je vladin prijedlog koeficijenata degradirajući za dio naših zaposlenika, posebno za one na najvišim radnim mjestima, koji su već 15 godina tu negdje u zapećku i njihove plaće rastu puno sporije nego što rastu plaće drugih u sustavu i nego što rastu plaće svih u ovoj zemlji", naglasio je Kroflin i rekao kako se ovom reformom koeficijenata ne radi nikakva povijesna reforma.

"Mi ćemo samo malo uloviti dinamiku kretanja plaća u privredi. Već krajem ove godine ili početkom iduće godine, mi ćemo ponovno biti u nekakvom prostoru da moramo loviti dinamiku plaća u privredi", istaknuo je Kroflin.

Na pitanje znači li to da će odbiti Vladinu ponudu, Kroflin je istaknuo kako moraju štititi interese svojih članova i sustava ukoliko Vlada ne odradi posao dobro.

Tagovi: sindikati javnih službi, opalić,
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE