GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Simović poručuje Vučiću: Pustite Crnu Goru da sama uredi odnose sa Mitropolijom SPC

Simović poručuje Vučiću: Pustite Crnu Goru da sama uredi odnose sa Mitropolijom SPC
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 21:15
Autor: SEEbiz / Beta
PODGORICA - Potpredsjednik crnogorske Vlade Milutin Simović poručio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose" države i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) "na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori".

Simović je time odgovorio na izjavu Vučića da će Srbija "ako treba, pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori" i "platiti sve što treba za SPC", kako "ne bi oduzimali svetinje".

Vučić je to rekao za beogradsku TV "Prva", komentarišući navode Poreske uprave Crne Gore o "višemilionskom" dugu MPC i najave da će taj dug, u slučaju potrebe, biti naplaćen prinudno.

Simović je rekao da ga čudi "neuobičajeno i brzo reagovanje predsjednika druge države", na izjavu direktora Poreske uprave Crne Gore.

"To je samo još jedna potvrda direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to predsjednika Srbije, Vučića, i ne po prvi put. On 'velikodušno' nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže 'da nam ne bi oduzimali svetinje'. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić?", pitao je Simović.

Dodao je da je iz crnogorske Uprave za nekretnine "jasno saopšteno" da bi se dug MCP "eventualno naplatio sredstvima s računa ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima ona raspolaže na atraktivnim lokacijama".

Simović je podsjetio da je MPC u Buljarici, kod Budve, tražila i dobila "prenamjenu" za 55.000 kvadratnih metara zemljišta za "turističko-apartmanske namene", a samo 737 kvadratna metra za tamošnju crkvu.

"Dakle 1,3 odsto za verske namjene, a 98,7 odsto za biznis", kazao je Simović.

Potpredsjednik crnogorske Vlade je poručio predsedniku Srbije Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori".

"Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. A što se tiče crkava u Crnoj Gori: Niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste 'priskakali i uskakali' u druge zemlje, najbolje svedoče prazni manastiri u njima i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru", zaključio je Simović.

Tagovi: Milutin Simović, Aleksandar Vučić, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Vučić o navodnom atentatu pričao u vlaku
SRBIJA
Vučić o navodnom atentatu pričao u vlaku
BEOGRAD - Nakon što se u srpskim medijima prolomila vijest o tome kako je na njega planiran atentat u veljači, srpski predsjednik Aleksandar Vučić se obratio građanima s, kako se najavljivalo, "ekskluzivne lokacije". U devet sati navečer, napokon se otkrilo o čemu se radi i o kojoj je lokaciji riječ - novom brzom vlaku.
Milić: Frka-Petešić plaća zagrebački prirez od 18 posto
PRIREZ
Milić: Frka-Petešić plaća zagrebački prirez od 18 posto
ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Marko Milić objavio je subotu kako mediji “zlonamjerno ponavljaju već demantiranu laž", naglasivši da predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić, plaća zagrebačku stopu prireza od 18 posto.
Berlusconi odustao od kandidature za predsjednika Italije
KANDIDATI
Berlusconi odustao od kandidature za predsjednika Italije
RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi odlučio je da se neće kandidirati za predsjednika države, rekao je u subotu izvor iz njegove stranke Naprijed Italija.
Švedska i Njemačka: Tisuće prosvjednika protiv covid potvrda
NEZADOVOLJSTVO
Švedska i Njemačka: Tisuće prosvjednika protiv covid potvrda
STOCKHOLM/BERLIN - Tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu u švedskim i njemačkim gradovima protiv pravila vezanih uz koronavirus, covid potvrda i ideje o obaveznom cijepljenju.
Friedrich Merz izabran za predsjednika CDU-a
CDU
Friedrich Merz izabran za predsjednika CDU-a
BERLIN - Friedrich Merz je u subotu velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE