GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šefica AfD-a najavljuje referendum za izlazak Njemačke iz EU

Šefica AfD-a najavljuje referendum za izlazak Njemačke iz EU
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 16:34
Autor: SEEbiz
BERLIN - Predsjednica krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel kazala je za Financial Times da je britanski referendum o izlasku iz Evropske unije (EU) dobar primjer koji bi Njemačka mogla slijediti.

"To je model za Njemačku, ukoliko netko bude mogao donijeti tako suverenu odluku", rekla je Alice Weidel o Brexitu.

Prema njenim riječima, ovakav referendum proveli bi ako ne bi mogli provesti promjene kojima AfD teži. Između ostalog, stranka se zalaže za reformu institucija EU kako bi se ograničila moć Evropske komisije i otklonio, kako smatraju, postojeći demokratski deficit.

Weidl svojim izjavama zastupa sasvim drugačiji stav od većine drugih njemačkih stranaka i njemačkih građana koji velikom većinom podržavaju članstvo u EU.

Posljednjih godina AfD je ograničio svoj euroskepticizam i prvenstveno se fokusirao na protivljenje migracijama. Prema nedavnim anketama, stranku podupire oko 22 posto ispitanika, čime je ispred vladajućih socijaldemokrata (SPD) koji uživaju podršku od 16 posto. Sljedeći veliki test bit će evropski izbori u junu.

Inače, AfD je posljednjih sedmica ponovno punio naslovnice njemačkih novina, kada je u novembru prošle godine u javnost izašao tajni sastanak krajnje desnice u Potsdamu na kojem su učestvovali članovi AfD-a i najmanje dva predstavnika konzervativne stranke. Kršćansko-demokratska unija (CDU).

Na sastanku je bilo riječi o masovnoj deportaciji migranata odnosno remigraciji.

Od tada se u njemačkim gradovima redovno održavaju demosntracije protiv desničarskih ekstremista koji okupljaju po stotine hiljada ljudi. Protestis, koje su među ostalima podržali kancelar Olaf Scholz i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier , održani su i ovog vikenda.

Na njima se, prema podacima Policije, okupilo ukupno 910.000 ljudi, a organizatori su izvijestili o 1,2 miliona sudionika.

Weidl, koja je doktorirala ekonomiju i prije ulaska u politiku radio je za Goldman Sachs i Allianz Global Investors, vodi zastupnički klub AfD-a od 2017. godine.

"Sa svojom bijelom bluzom i biserima kao zaštitnim znakom, bogatom pozadinom i karijerom u financijama, ona daje AfD-u auru buržoaske respektabilnosti koja ima snažnu privlačnost za birače srednje klase izvan svoje tradicionalne tvrdodesničarske baze" opisao je Weidl politolog Hans Vorländer sa Univerzitetu u Dresdenu rekao je za Financial Times.

No, mnogi u Njemačkoj upozoravaju da se iza te slike krije stranka koja je uvelike infiltrirana od strane desničarskih ekstremista i koja se sve više radikalizira.

Tagovi: afd, njemačka, referendum, weidel
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE