GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz: Ne postoji veza između kandidature Turske za EU i članstva Švedske u NATO-u

Scholz: Ne postoji veza između kandidature Turske za EU i članstva Švedske u NATO-u
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2023 / 16:29
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u ponedjeljak da ne postoji veza između pregovora Turske o članstvu u EU i ulaska Švedske u NATO, kao što je ustvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"To ne treba promatrati kao povezanu temu", izjavio je njemački kancelar na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, komentirajući promptno neočekivani uvjet kojeg je nešto ranije u izjavi novinarima postavio turski predsjednik.

Scholz je ocijenio da "ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO", što turski predsjednik mjesecima koči.

"Prvo otvorite put Turskoj da se pridruži Europskoj uniji, a onda ćemo otvoriti put Švedskoj, baš kao što smo utrli put Finskoj", rekao je Erdogan pred novinarima uoči otvaranja godišnjeg summita NATO-a u Vilniusu.

Olaf Scholz rekao je da vidi "pozitivnu poruku" u izjavama turskog predsjednika, naime da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske "zamislivo u bliskoj budućnosti".

Pregovori između Turske i EU u zastoju su već nekoliko godina.

Turska je posljednja zemlja NATO-a, uz Mađarsku, koja se protivi ulasku Švedske, unatoč mjerama koje je ta skandinavska zemlja poduzela, uključujući reformu svog ustava i usvajanje novog zakona o borbi protiv terorizma. Erdogan kritizira Švedsku zbog navodne popustljivosti prema kurdskim militantima koji su se sklonili na njeno tlo.

Turski pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer.

Odnosi između Ankare i država članica EU-a pokvarili su se prije nekoliko godina, osobito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., ali od tada su se prilično popravili. EU ovisi o pomoći Ankare u prvom redu u pogledu migracija.

Neočekivano promijenivši pristup, Erdogan je u ponedjeljak povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Tagovi: Olaf Scholz, Njemačka, Turska, NATO, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
SMIRIVANJE
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.
O sudbini iranskog predsjednika nakon pada helikoptera još se ništa ne zna
POTRAGA
O sudbini iranskog predsjednika nakon pada helikoptera još se ništa ne zna
TEHERAN - Večeras je na sjeverozapadu Irana još uvijek u tijeku intenzivna potraga za helikopterom u kojem se nalazi predsjednik Ebrahim Raisi, javljaju tamošnji mediji i dužnosnici koji su ranije rekli da se dogodila helikopterska nesreća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE