GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici

Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 13:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela

Optužnicom se I. okr. tereti da je, od travnja do 17. studenoga 2023. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u Gunji (dalje: MCGP Gunja), Topuskom i drugim mjestima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovorio i za novčanu naknadu od 500 do 1.300 eura po osobi organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana koji nemaju uvjete za zakonit ulazak u Hrvatsku, kao i njihov daljnji prijevoz do odredišta u Hrvatskoj i drugim državama Europske Unije, priopćio je USKOK.

Radi realizacije navedenog I. okr. je okupio i povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okr. te više drugih osoba. Nakon dogovora o broju stranaca i cijeni prebacivanja, I. okr. je organizirao njihovo nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku preko MCGP Gunja ili izvan redovnih graničnih prijelaza. Pritom je I. okr. s II. i III. okr., carinskim službenicima raspoređenim na MCGP Gunja, za naknadu od najmanje 1.500 eura po prebacivanju dogovorio prelazak stranih državljana preko graničnog prijelaza bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se nalazili.

Za njihovo preuzimanje u BiH i prijevoz preko navedenog graničnog prijelaza do Gunje za dogovorenu naknadu od 1.500 eura po prijevozu, I. okr. je u dogovoru s II. okr. angažirao IV. okr. koji je nezakonite migrante prevozio preko prijelaza skrivene u prtljažniku vozila kojim je upravljao. Zatim ih je, sukladno uputama I. okr., predavao nepoznatim osobama radi njihove daljnje vožnje do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama Europske Unije. Potom je I. okr., za najmanje 1.000 eura po prijevozu, s više za sada nepoznatih osoba dogovarao preuzimanje većeg broja stranih državljana koji su izvan graničnih prijelaza iz BiH nezakonito prebačeni u okolicu Topuskog te njihov daljnji prijevoz kombi vozilima bez sjedala i ventilacijskih otvora do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i Italiji.

Okrivljenici su na opisani način u najmanje pet navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 47 državljana Turske, ostvarivši time nepripadnu imovinsku korist i to I. okr. najmanje 26.300 eura, II. okr. najmanje 3.000 eura te IV. okr. najmanje 3.000 eura.

Osim toga se II. i III. okr. terete da su, kao carinski službenici na MCGP Gunja, od 26. srpnja do 18. studenoga 2023., s ciljem da sebi i drugim osobama pribave nepripadnu materijalnu korist, omogućavali V. do X. okr. unos iz BiH u Hrvatsku razne robe koja podliježe zabranama odnosno ograničenjima te robe komercijalne naravi bez provođenja odgovarajućih carinskih postupaka, uz naknadno sačinjavanje neistinitih službenih isprava. Na taj su način II. i III. okr. pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 200 eura svaki.

Županijski sud u Osijeku je, na prijedlog USKOK-a, produljio istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika.

Tagovi: uskok, migranti
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Zašto samo ja?! Ova situacija je jako neugodna
SUKOB INTERESA?
Jandroković: Zašto samo ja?! Ova situacija je jako neugodna
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je otvorilo predmet protiv predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina.
Hrvatska ne može zaštititi svoje građane u slučaju svjetskog rata
KATASTROFA
Hrvatska ne može zaštititi svoje građane u slučaju svjetskog rata
ZAGREB - U 2 040 skloništa, s koliko ih raspolaže, Hrvatska može smjestiti manje od deset posto svog stanovništva, otkriva izvješće Državnog ureda za reviziju o upravljanju i korištenju skloništa za građane.
Plenković se napokon oglasio oko odlaska u Bruxelles
ODLUKE
Plenković se napokon oglasio oko odlaska u Bruxelles
BRUXELLES - Čelnici država članica EU-a razgovarali su u ponedjeljak navečer na neformalnoj radnoj večeri o raspodjeli čelnih pozicija u europskim institucijama nakon europskih izbora održanih 9. lipnja.
Nevjerojatni diplomatski skandal u Crnoj Gori: Evo što je napravio predsjednik Bugarske
SKANDALI
Nevjerojatni diplomatski skandal u Crnoj Gori: Evo što je napravio predsjednik Bugarske
PODGORICA - Sastanak premijera Crne Gore Milojka Spajića sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, koji je danas trebao biti održan u Podgorici, otkazan je...
Plenković iz Bruxellesa: Nitko na europskim izborima nije uspio što i HDZ
PREMIJER
Plenković iz Bruxellesa: Nitko na europskim izborima nije uspio što i HDZ
BRUXELLES - "EPP je uvjerljivi pobjednik ovih izbora, a HDZ je dobio polovicu od 12 hrvatskih zastupnika, što je najbolji rezultat u okviru europske pučke obitelji."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE