GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sastanak Janše i mogućih partnera u novoj vladi odgođen do daljnjega

Sastanak Janše i mogućih partnera u novoj vladi odgođen do daljnjega
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Za utorak predviđeni novi sastanak četiriju slovenskih političkih stranaka koje pregovaraju o mogućnosti formiranja nove prijelazne vlade do daljnjega je odgođen, potvrdila je stranka oporbenog čelnika Janeza Janše, koja koordinira razgovore.

Kako je u obavijesti na svom twitter računu navela Slovenska demokratska stranka (SDS), Janša i njegovi uži suradnici proteklih su dana održali dva kruga razgovora o mogućnosti koalicijskog povezivanja s čelnicima Stranke modernog centra (SMC), demokrašćanskom Novom Slovenijom (NSI) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), a postoje izgledi da se razgovori i nastave.

No, do novog će sastanka, na kojemu bi se "uskladile odgovornosti u novoj vladi", doći samo ako se do potrebne razine usklade prioriteti svih partnera buduće koalicije, objavio je Janšin SDS.

Osim toga, u toj stranci navode da prije eventualnog povezivanja u koaliciju treba jasno utvrditi s koliko zastupničkih ruku svaka od četiriju stranaka raspolaže pojedinačno, a koliko sveukupno, s obzirom da je za izbor novog mandatara, što je prva faza u postupku imenovanja nove vlade, potrebna najmanje natpolovična većina zastupnika u 90-čloanskom parlamentu.

Vjeruje se da je to reakcija na jučerašnje otvoreno pismo utemeljitelja SMC-a Mire Cerara, koji je rezolutno protiv ulaska te stranke u desnu vladu koju bi vodio Janša, ali i podjela koje oko toga postoje među njenih deset zastupnika.

Cerar se tako usprotivio odluci Zdravka Počivalšeka, sadašnjeg ministra gospodarstva i svog nasljednika na čelu stranke, da krene u pragmatične pregovore s Janšom o formiranju nove prijelazne vlade, kako bi se izbjegli prijevremeni izbori.

Navodno ni ostale stranke s kojima Janša računa u tom smislu u potpunosti ne kontroliraju svoje zastupnike, iako potencijalna koalicija SDS-a, SMC-a, DESUS-a i NSI-a ima ukupno 48 zastupnika, pa je politički rizik pri glasovanju velik, posebno jer se o predloženom mandataru nove vlade glasuje tajno.

Od iznenadne ostavke premijera Marjana Šareca, nakon koje je njegova manjinska vlada postala tehnička i obavlja tekuće poslove, prošla su dva tjedna. No, nije jasno hoće li nastala kriza biti riješena političkim preslagivanjem, odnosno formiranjem mješovite vlade u kojoj bi dominirala desnica ili raspisivanjem prijevremenih izbora, koji bi bili krajem travnja, kako je predložio premijer u ostavci Šarec.

Prijevremene izbore, uz njega i njegovu Listu Marjana Šareca, podupiru još i Socijalni demokrati (SD), stranka Ljevica (L), Stranka Alemke Bratušek (SAB), dok se Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča za sada ne izjašnjava, ostajući otvorena za obje opcije.

Tagovi: Janez Janša, Slovenska demokratska stranka, Miro Cerar, Zmago Jelinčič, Vlada Slovenije, Marjan Šarec
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE