GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i Irak izbjegli eskalaciju, ali nove prijetnje ukazuju da kriza nije gotova

 SAD i Irak izbjegli eskalaciju, ali nove prijetnje ukazuju da kriza nije gotova
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 19:41
Autor: SEEbiz / H
TEHERAN - SAD i Iran izbjegli su eskalaciju sukoba pošto je Washington ubio glavnog iranskog generala, a Teheran na to odgovorio raketnim napadima na američke vojne baze u Iraku, no Iran je u petak odbacio poziv SAD-a na novi sporazum o iranskom nuklearnom programu, a iranski zapovjednici prijete.

Bojazni da se Bliskom istoku sprema rat većih razmjera ublažile su se nakon što se američki predsjednik Donald Trump u srijedu suzdržao od daljnjih vojnih akcija, a iranski veleposlanik pri UN-u Madžid Taht Ravanči poručio da je Iran odgovorio raketiranjem američkih baza i da je taj slučaj što se tiče Irana time "zaključen".

No ne zna se kako će se situacija dalje odvijati i kakve će poteze obje strane povući, a iranski generali i dalje šalju oštre poruke upozorenja Washingtonu.

Američki demokrati optužili su Trumpa da je nesmotren u svojoj politici prema Iranu.

Analitičari smatraju da se on ipak u predizbornoj godini ne želi uplesti u dugotrajan sukob te da će Iran nastojati izbjeći izravni sukob s nadmoćnim američkim snagama, iako može aktivirati savezničke milicije širom regije.

Iran je u srijedu ispalio desetak balističkih projektila kratkog dometa na dvije američke baze u Iraku u kojima su bili stacionirani američki vojnici kao odgovor na ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija dronom u Bagdadu 3. siječnja. Najmanje 11 projektila pogodilo je zračnu bazu Al Asad, a jedan bazu u Irbilu.

Ti događaji uslijedili su nakon višemjesečnih napetosti koje kontinuirano jačaju otkako je Trump 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom sklopljenim 2015. sa svjetskim silama i ponovno uveo sankcije ciljajući ponajprije iranski izvoz nafte.

No Trump je u srijedu kazao: "Činjenica da imamo ovu izvrsnu vojsku i opremu, međutim, ne znači da ih moramo upotrijebiti. Ne želimo ih upotrijebiti".

Istaknuo je da u iranskim napadima nije bio ozlijeđen nijedan američki vojnik.

"Čini se da Iran popušta, što je dobro za sve strane", rekao je.

Trump je također kazao da je vrijeme da svjetske sile zamijene nuklearni sporazum iz 2015. novim sporazumom koji bi omogućio Iranu da "napreduje i prosperira".

Međutim, isto tako je rekao da će Iranu uvesti još strože sankcije, ne otkrivajući kakve.

Iranski veleposlanik pri UN-u Madžid Taht Ravanči na to je odgovorio da Teheran ne može vjerovati u bilo kakve riječi o dijalogu kada Trump prijeti intenziviranjem "ekonomskog terorizma" sankcijama, prenijela je iranska agencija IRNA.

Iranska revolucionarna garda također je uputila nove prijetnje Washingtonu. Jedan visoki zapovjednik najavio je "žešću osvetu uskoro", a drugi poručio da su raketni napadi u srijedu bili samo početak niza napada u cijeloj regiji.

Novi zapovjednik elitnih snaga Kuds, koje vode iranske vojne akcije u inozemstvu, rekao je da će slijediti put koji je slijedio i njegov prethodnik Sulejmani.

"Nastavit ćemo na tom svijetlom putu silovito", rekao je brigadni general Esmail Ghaani.

Sulejmani je proširio iransku sferu utjecaja na područje koje obuhvaća Siriju. Libanon, Irak i Jemen, prkoseći Saudijskoj Arabiji, SAD-u i Iranu.

Bio je nacionalni heroj, a Zapad ga je smatrao opasnim i nemilosrdnim neprijateljem.

Izjave iranskih vojnih zapovjednika u suprotnosti su s izjavom iranskog ministra vanjskih poslova Džavada Zarifa, koji je rekao da Teheran ne želi eskalaciju.

Unatoč teškim riječima, analitičari smatraju da Iran neće srljati u konvencionalni rat s Washingtonom premda bi mogao angažirati savezničke milicije u regiji.

"Ne očekujem daljnje izravne napade Irana. Vjerojatno ćemo vidjeti više neizravnih odgovora preko savezničkih snaga", rekao je Ali Alfoneh, znanstvenik Instituta za arapske države u Washingtonu.

Kazao je da bi mogle postojati šanse za dogovorno rješenje za najnoviju krizu jer se "ne čini da Trumpova administracija aktivno stremi ratu, a Iranu treba ublažavanje sankcija".

Trump često kritizira svoje prethodnike zbog toga što su upleli SAD u duge i skupe ratove.

Washington je kazao da postoje indikacije da Teheran govori svojim saveznicima da se suzdrže od novih akcija protiv američkih snaga.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je za Fox News: "I dalje dobivamo informacije da Iran popušta, ali ćemo po predsjednikovoj uputi ostati na oprezu".

U susjednom Iraku, šijitske skupine koje se protive američkoj nazočnosti također nastoje obuzdati strasti koje su se rasplamsale zadnjih tjedana.

Muktada al-Sadr, utjecaji šijitski svećenik koji se protivi američkom i iranskom miješanju u Iraku, rekao je da je kriza gotova i pozvao "iračke frakcije da budu oprezne, strpljive i da ne pokreću vojne akcije".

Kataib Hezbolah, milicija koju podržava Iran, a koju SAD krivi za napad u prosincu u Iraku u kojem je poginuo američki plaćenik, poručio je da "treba izbjegavati strasti kako bi se postigli željeni rezultati" protjerivanja američkih snaga.

Tagovi: Irak, Hasan Rohani, Kasim Suljemani
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE