GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi brutalno mučili uhićene za masakr, a onda pustili snimke u javnost

Rusi brutalno mučili uhićene za masakr, a onda pustili snimke u javnost
MUČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 07:34
Autor: SEEbiz / index.hr
MOSKVA - Sudeći prema prvom pojavljivanju na sudu četvorice koju Rusija sumnjiči za masakr u koncertnoj dvorani, ali i snimkama koje su se pojavile, ruske snage sigurnosti su ih mučile.

Tri osumnjičena terorista jučer su dovedena na moskovski sud, dok je četvrti dovučen u invalidskim kolicima. Svi su optuženi za terorizam.

Teroristička skupina Islamska država rekla je da je izvela napad u petak u koncertnoj dvorani Crocus City Hall i objavila uznemirujuće videosnimke iz unutrašnjosti dvorane, koje prikazuju teroriste kako pucaju u civile. Više ruskih dužnosnika je bez ikakvog dokaza tvrdilo da je Ukrajina umiješana u napad, dok Kijev kaže da je ta tvrdnja "apsurdna".

Ruske vlasti su identificirale četvoricu napadača kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakrajima Murodalija Račabalizodu, Shamsidina Faridunija i Muhamedsobir Fajzova. Na videu se vidi kako ih maskirani policajci dovode u okružni sud Basmani u glavnom gradu Rusije.

Po svemu sudeći, ruske snage sigurnosti su pretukle i mučile četvoricu napadača. Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke koje su, navodi BBC, očito objavile sigurnosne snage. Snimke prikazuju brutalna ispitivanja. Na jednoj snimci se vidi kako jednom napadaču guraju u usta uho koje su mu netom prije odrezali, a BBC navodi kako neke snimke sugeriraju da je barem jedan napadač pretrpio strujni udar.

Muškarci koje je sud identificirao kao Mirzojeva i Račabalizodu imali su crne masnice na licu, a ovaj potonji je ima povez preko glave na području uha. Nagađa se da je to napadač kojem su Rusi odsjekli uho tijekom ispitivanja.

Mirzojev je, uz to, imao poderanu plastičnu vrećicu omotanu oko vrata, što sugerira mučenje gušenjem, ali i želju ruskih vlasti da javnosti pokažu da su mučili napadače koji su izveli smrtonosni napad na koncertnu dvoranu.

Lice čovjeka identificiranog kao Fariduni bilo je jako natečeno, a čovjek imenovan kao Fajzov, koji je doveden na sud u invalidskim kolicima u bolničkom ogrtaču, gubio je svijest. Činilo se da mu nedostaje oko, navodi novinska agencija Reuters.

U priopćenju suda stoji da je Mirzojev "u potpunosti priznao krivnju", dok se za Račabalizodu također navodi da je "priznao krivnju". Muškarci su identificirani kao državljani Tadžikistana, objavila je ruska državna novinska agencija Tass.

Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. svibnja, dodao je sud.

Četvorica naoružanih napadača upali su u petak navečer u Crocus City Hall u Krasnogorsku, sjevernom predgrađu Moskve, i počeli pucati na civile koji su došli na rock koncert. U trenutku napada u dvorani je bilo oko 6000 ljudi. Napadači su također zapalili požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.

Ruske vlasti su priopćile da je 137 ljudi poginulo, a više od 100 ozlijeđeno. Muškarci koji su se sinoć pojavili pred sudom uhićeni su u regiji Brijansk oko 14 sati nakon napada, priopćila je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB). Bryansk je oko 400 km jugozapadno od Moskve.

Tagovi: rusija, mučenje, masakr
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE