GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizija u zdravstvu otkrila niz propusta, evo što sve treba popraviti

Revizija u zdravstvu otkrila niz propusta, evo što sve treba popraviti
ZDRAVSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Dostupnost obiteljskih liječnika, primarnih ginekologa i pedijatara u 2022. i 2023. bila je tek djelomično učinkovita, navodi se u izvješću Državne revizije o učinkovitosti primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj koje je ovoga tjedna dostavljeno Saboru.

Revizija je ispitivala planiranje i dostupnost ljudskih resursa, odnosno broj liječnika i teritorijalnu pokrivenost primarnom zdravstvenom zaštitom, te izdala 28 naloga i naputaka zdravstvenoj administraciji – Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Utvrđeno je, uz ostalo, da nisu definirane potrebe za zdravstvenim djelatnicima na svim razinama zdravstvenog sustava, iako je to jedna od mjera za provedbu posebnog cilja Nacionalnog plana razvoja zdravstva od 2021. do 2027.

Hrvatska još nema ni neovisno tijelo za praćenje i planiranje ljudskih resursa, informiranje te usmjeravanje dostupnih liječnika, planiranje potreba specijalizacija i održavanje optimalne Mreže javne zdravstvene službe, navodi Državna revizija uz napomenu da je takvo tijelo trebalo biti ustrojeno još do konca 2015.

Revizija navodi i niz pravilnika koji su po zakonu trebali biti doneseni još do sredine 2019. Nabrojeni su Pravilnik o kadrovskim standardima za određivanje timova na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti, Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite te Mreža javne zdravstvene službe, kojom se određuje potreban broj zdravstvenih ustanova, broj zdravstvenih timova te privatnih zdravstvenih radnika s kojima HZZO zaključuje ugovor o provođenju zdravstvene zaštite

Državna revizija navodi i da se kontinuirano ne prati struktura i starost liječnika, nema dugoročnog planiranja potreba za ljudskim resursima ni analize stanja.

Nije utvrđen zakonom propisan Katalog informacijskih standarda u zdravstvu, a javnozdravstveni informacijski sustav nije povezan s drugim sustavima državne informacijske infrastrukture.

Dio prigovora odnosi se i na izostanak jedinstvene evidencije dokumentacije za odobrenje specijalizacije po djelatnostima, nema ni usporedbe zatraženih i odobrenih specijalizacija, niti obrazloženja.

Navodi se i da nisu jasno objavljeni izvori iz kojih se specijalizacije financiraju, podaci o završenim specijalizacijama, odustajanju od specijalističkog usavršavanja te o učincima provedbe tog usavršavanja. “Nisu doneseni godišnji planovi potrebnih specijalizacija i užih specijalizacija za 2020. i 2021., iako je njihovo donošenje predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”, ističe Državna revizija.

Tagovi: zdravstvo, hrvatsko zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE