GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Republikanci izglasali opoziv ministra domovinske sigurnosti

Republikanci izglasali opoziv ministra domovinske sigurnosti
OPOZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 06:41
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zastupnički dom u kojemu većinu imaju republikanci, izglasao je opoziv ministra domovinske sigurnosti Alejandra Mayorkasa, dok se pitanje imigracije počinje nazirati kao jedna od glavnih tema na ovogodišnjim izborima.

S 214 glasova prema 213, Zastupnički dom izglasao je dva članka opoziva optužujući Mayorkasa da nije provodio američke imigracijske zakone što je, kako tvrde republikanci, dovelo do rekordnog priljeva migranata preko američko-meksičke granice i lažnih svjedočenja u Kongresu.

Ovo je drugi slučaj u američkoj povijesti, i prvi u gotovo 150 godina, da je Zastupnički dom izglasao opoziv člana predsjednikova kabineta. No, njegova smjena malo je vjerojatna jer će Senat, u kojemu su u većini demokrati, glasati protiv nje.

Otkako je Biden 2021. postao predsjednik, rekordan broj migranata ilegalno je prešao granicu iz Meksika, a bivši predsjednik Donald Trump to je pitanje učinio jednom od glavnih tema svoje kampanje protiv Bidena.

"Ministar Mayorkas namjerno se i ustrajno odbijao pridržavati saveznih zakona o imigraciji, izazvavši najveću pograničnu katastrofu u američkoj povijesti", rekao je predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson nakon glasanja.

Opoziv nije podržao nijedan demokratski zastupnik dok su se trojica republikanaca usprotivila vodstvu svoje stranke i glasala protiv.

Mayorkas je rekao da on nije odgovoran za situaciju na granici, optuživši za nju narušeni američki imigracijski sustav koji Kongres nije uspio popraviti.

"Bez i najmanjeg dokaza ili legitimnih ustavnih temelja... Zastupnički dom pod vodstvom republikanaca lažno je optužilo predanog dužnosnika koji je proveo više od 20 godina provodeći naše zakone i služeći našoj zemlji", priopćila je glasnogovornica Ministarstva domovinske sigurnosti Mia Ehrenberg.

Tagovi: mayorkas, granica, imigranti, migranti, republikanci, biden
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE