GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin čini sve da Vučić pobijedi na izborima

Putin čini sve da Vučić pobijedi na izborima
KAMPANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BEOGRAD - Političar i diplomat Vladimir Kršljanin (63) desetljećima je jedan od najistaknutijih zagovornika bliske suradnje njegove domovine Srbije i Rusije. Pripadao je eliti funkcionara Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, a bio je i dio tima njegove obrane pred Haškim sudom za ratne zločine.

U svojoj knjizi “Novi svijet – Srbija, Rusija, Kina – Budućnost koja je počela”, koja je u prosincu predstavljena u Beogradu, on iznosi pogled na svijet koji danas uživa simpatije širokih slojeva stanovništva u Srbiji, prenosi Deutsche Welle. U knjizi se mogu pročitati rečenice tipa: “Rusija, po uzoru na Krista, ratuje za naše spasenje i za spas svijeta”. Ili: “Jedine dvije opcije su pobjeda Rusije ili uništenje čovječanstva”.

U tiskanim i elektronskim medijima u Srbiji, opsjednutim Rusijom, ovakve teze su svakodnevica. Moćni motor ove propagande su dva ruska državna medija Sputnjik Srbija i RT Balkan, koji imaju velike redakcije u Beogradu i ovakvim informacijama “bombardiraju” susjede Srbije. Srpski mediji preuzimaju ove “informacije” naveliko, obično bez provjere – jedan kroz jedan.

Kako ovakve dezinformacije zapravo funkcioniraju pokazalo se ovog mjeseca na otvaranju novog plinovoda od Bugarske, članice EU-a, do Srbije. Kroz njega će od sljedeće godine teći plin iz Azerbajdžana. No, od 85 milijuna eura troškova izgradnje, Europska unija svojoj zemlji kandidatu Srbiji stavila je na raspolaganje 75 milijuna – 50 milijuna kao poklon i 25 milijuna kao kredit s niskom kamatom.

Ova važna informacija je samo marginalno spominjana u izvještavanju srpskih medija. Srpski državni emiter RTS je čak tvrdio da se radi o ruskom plinu. Na svečanom otvaranju predstavnik EU-a je bio potpuno zaklonjen na fotografijama na naslovnim stranicama novina od onog najvažnijeg – predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rusija čini sve da Srbiju što čvršće veže za sebe. Zato službena Moskva kao i ruski državni mediji čine sve da podrže Vučića. Prije nekoliko dana, na primjer, naslovnica beogradskog lista Informer, koji važi kao Vučićev “megafon”, pokazala je kako izgleda direktna i masovna pomoć u kampanji moćnom čovjeku Srbije: “Strane ambasade i [američki investitor i filantrop George] Soroš stoje iza lažljive opozicije” – tako se predsjednikovi politički protivnici demoniziraju. To je, kako se tvrdi, otkrila Russia Today (RT). Desničarski nacionalistički časopis Pečat je u svom najnovijem broju objavio veliki portret ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s citatom „Brinem za Srbe”.

Svi srpski mediji veličaju bratstvo s Rusijom u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a ne samo u izvještajima posljednjih tjedana. Rusija se također u srpskoj predizbornoj kampanji predstavlja kao prava alternativa Zapadu.

Vučić, koji kao vodeći političar svoje Srpske napredne stranke (SNS) praktično sam kroji izbornu kampanju, iako mu po ustavu zapravo nije dozvoljeno sudjelovati u stranačkoj politici kao predsjednik, zahvaljuje Rusiji na pomoći u izbornoj kampanji i kune se u lojalnost.

“Borio sam se održati prijateljstvo s Rusijom, koje smo desetljećima gradili, da ga ne uništimo preko noći”, rekao je on, misleći na svoje uporno odbijanje da Srbija kao kandidat za članstvo u EU-u uvede sankcije Moskvi.

Na kraju krajeva, Rusi su “naši tradicionalni prijatelji”. S druge strane, on dozvoljava domaćim medijima, koje kontrolira, da konstantno šire vijest kako zapadne zemlje financiraju oporbu u zemlji da ga svrgnu, piše Deutsche Welle.

U svakom slučaju, ruski stavovi u Srbiji su prihvatljivi širom zemlje. To je virtualni svijet koji se stvara i održava preko medija. U stvarnosti, zemlja je mnogo tješnje povezana sa Zapadom nego s Rusijom. Čak dvije trećine trgovine i stranih investicija dolaze sa Zapada. I nikome ne bi palo na pamet da traži posao ili studira u Rusiji. Kada je u pitanju privatno blagostanje i privatna budućnost, samo Zapad dolazi u pitanje – po mogućnosti Austrija ili Njemačka.

Tagovi: putin, vučić, kršljanin, rusija, lavrov, informer
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE