GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pupovac: Plenkovićev posjet Subotici bit će ohrabrenje Hrvatima u Srbiji

Pupovac: Plenkovićev posjet Subotici bit će ohrabrenje Hrvatima u Srbiji
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskom potpisali su u subotu, nakon razgovora u Vukovaru, zaključak o poticanju suradnje između manjinskih ustanova i udruga na područjima obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta te prekogranične suradnje.

U zaključku se, uz ostalo, navodi kako će se zajedno zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične suradnje te zajedno poticati obnovu i redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je nakon sastanka kako se razgovaralo o proširenju suradnje između manjinskih organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, rješavanju otvorenih pitanja te prekograničnoj suradnji. Govorilo se i o mogućnosti formiranja fonda za prekograničnu suradnju, gdje bi pozvali Vlade dviju zemalja i Europsku komisiju da se uključe, u cilju unaprjeđenja životnih uvjeta u sredinama u kojima žive Hrvati u Srbiji te Srbi u Hrvatskoj.

“Izražavamo zadovoljstvo duhom koji vlada u našim međusobnim odnosima, povjerenjem koje smo razvili i koje unapređujemo svakim naših sastankom te opredijeljenošću da tako jačamo ne samo naše međusobne odnose, već da pokušamo poticati naše matične zemlje da slijede stvaranje takve atmosfere povjerenja u međusobnim odnosima”, poručio je Pupovac.

Upitan što očekuje od predstojećeg posjeta premijera Andreja Plenkovića Subotici, Pupovac je odgovorio kako očekuje da će to donijeti novu, pozitivnu energiju u odnosima dvije države, da će to biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji te rezultirati otvorenim razgovorima i konkretizacijom nekih razgovora.

Očekujemo da će to biti korak do onoga što svi očekujemo da će se dogoditi u nekom vremenu, a to je službeni susret na najvišoj razini dviju zemalja, kazao je Pupovac.

Suradnja između manjinskih institucija i organizacija u Hrvatskoj i Srbiji je su stabilna i traje proteklih 15-tak godina, izjavio je Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov, ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi.

Kazao je kako ohrabruje činjenica da se nastavljaju odnosi najviših državnih dužnosnika Hrvatske i Srbije, jer se u takvom institucionalnom obliku komuniciranju mogu stvarati pretpostavke za neki radni sastanak, gdje će se raspravljati o rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici hrvatske zajednice, koji su pozvali hrvatskog premijera, potvrdit će da je snažna i stalna podrška Vlade RH za posljedicu imala Hrvatskog doma u Subotici, koji će omogućiti kvalitetniji rad i bolje ostvarenje inicijativa hrvatske zajednice u Srbiji, dodao je Žigmanov.

Istaknuo je da su predstavnici dvaju manjinskih zajednica, kao odgovorni politički subjekti, pokrenuli nekoliko inicijativa koje mogu dodatno pridonijeti ne samo relaksiranju i normalizaciji odnosa dviju država, nego mogu i stvarati pretpostavke za bolje perspektive hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj.

“Vjerujemo da u novom razdoblju stvaranja pozitivnog ozračja u odnosima između dviju država i ova komponenta može imati jasnu poziciju i svoje ostvarenje, i u tom smislu ćemo nastaviti davati podršku da se to i ostvari”, rekao je Žigmanov.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić ocijenila je kako je započelo zatopljenje odnosa između dviju država, što ne bi bilo moguće bez jasnih stavova hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na nama je da konkretnim koracima kažemo na koji način se može poboljšati položaj jedne i druge strane, jer obje države imaju isti cilj, a to su zadovoljni i lojalni građani, dodala je Vojnić.

Tagovi: Milorad Pupovac, Andrej plenković, SDSS
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE