GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Hrvoje Kačić, istaknuti stručnjak pomorskog prava

Preminuo Hrvoje Kačić, istaknuti stručnjak pomorskog prava
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2023 / 23:43
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Saborski zastupnik, sveučilišni profesor i istaknuti stručnjak u području pomorskog prava Hrvoje Kačić umro je u utorak u 91. godini, objavili su dubrovački mediji.

Kačić je rođen 1932. godine u Dubrovniku.

Izabran je kao nezavisni kandidat u prvi saziv Sabora Republike Hrvatske te je u njemu vodio Odbor za vanjsku politiku, a sudjelovao je i u donošenju prvog Ustava RH. Kao doktor pomorskog prava od 1994. do 2001. godine bio je predsjednik Državne komisije za granice, a zapažen je njegov rad na utvrđivanju granice u Savudrijskoj vali i na Prevlaci.

Bio je član mnogih saborskih i državnih komisija, među ostalim i radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju s Jugoslavijom i drugim republikama dotadašnje države.

Hrvoje Kačić predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu tijekom rujna i listopada 1991, koja se održavala pod pokroviteljstvom Europske zajednice.

Velikan hrvatskog vaterpola i srebrni olimpijac ostavio je značajan trag i u povijesti Vaterpolskog kluba Jug, s kojim je osvajao titule prvaka 1950. i 1951. godine. Postao je reprezentativac Jugoslavije već s 18 godina i osvojio brončanu medalju na EP u Beču 1950. godine, a osam godina kasnije srebro na EP u Budimpešti. na Mediteranskim igrama u Bejrutu 1959. godine osvojio je zlatnu medalju, a godinu kasnije četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Rimu. Na Olimpijskim igrama u Melbourneu osvojio je srebrnu medalju, a igračku karijeru završio je 1962. godine kako bi doktorirao pravo. U idealnu vaterpolsku momčad svijeta izabran je triput (1956., 1957. i 1960.).

Izostao je s Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. godine zbog problema s tadašnjom vlasti. Nakon proslave na ulici pobjede Dinama protiv Crvene zvezde oduzeta mu je putovnica i jedno je vrijeme proveo u samici UDB-e, a 30 dana zatvora proveo je u Cavtatu. U pedesetima mu je ukupno triput oduzimana putovnica iz političkih razloga.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije 2018. i Nagrade Hrvatskog vaterpolskog saveza za dugogodišnji rad u vaterpolu 2019. godine.

Autor je knjiga „U službi domovine“ (2002.), „Dubrovačke žrtve. Jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i poratnim godinama“ (2009.) i „Hrvatska Prevlaka u poratnim godinama“ (2015.).

Tagovi: Hrvoje Kačić, Dubrovnik. VK Jug, Dinamo
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE