GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Požari i dalje gore na Siciliji i u Kalabriji, Grčkoj pomogla kiša

Požari i dalje gore na Siciliji i u Kalabriji, Grčkoj pomogla kiša
VATRENA STIHIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 12:54
Autor: SEEbiz
RIM – Vatra potpomognuta vjetrovima u četvrtak gori na jugu Italije, dan nakon što je meteorološka stanica na Siciliji zabilježila temperaturu od 48,8 stupnjeva za koju znanstvenici tvrde da bi mogla biti najviša u povijesti europskih mjerenja.

Rekordna temperatura, koju tek treba potvrditi Svjetska meteorološka organizacija (WMO), zabilježena je u blizini grada Sirakuze, na jugoistoku Sicilije.

„Ako se taj podatak pokaže točnim, to bi mogla biti najviša vrijednost ikad zabilježena u Europi, oborivši raniji rekord od 48 stupnjeva iz Atene 10. srpnja 1977.“, napisao je meteorolog Manuel Mazzoleni na portalu 3Bmeteo.com.

Vatrogasci su u srijedu objavili da su u 12 sati obavili više od 500 operaciji na Siciliji i Kalabriji, koristeći pritom pet kanadera.

U četvrtak su objavili da je situacija na otoku „pod kontrolom“.

Lokalni mediji prenose kako gore šuma i polja u planinama Madonie, udaljenima oko 100 kilometara od sicilijanske prijestolnice Palerma, kao i u gradiću Linguaglossi, smještenom pod vulkanom Etnom.

Izvješća o velikoj šteti stižu i iz Kalabrije gdje su mnoge obitelji morale napustiti svoje domove, a jedan muškarac je u srijedu poginuo.

Očekuje se da će temperature u petak i dalje rasti u nekoliko talijanskih gradova, uključujući Rim, upozorilo je ministarstvo zdravstva.

Grčkoj pomogla kiša

S druge strane Mediterana, grčkim vatrogascima u borbi protiv velikih požara pomogla je kiša koja je pala preko noći, prenosi agencija dpa.

Na Eviji, drugom najvećem grčkom otoku nakon Krete, ugasila se većina požara, kao i oni na jugu Peloponeza. Gradonačelnici tog poluotoka rekli su za lokalne medije da je situacija puno bolja.

Televizija Skai prenosi kako su prve kapi kiše pozdravljene automobilskim trubama.

Uzrok požara u Grčkoj bila je uglavnom suša. Uništeno je više od 90 tisuća hektara šume i poljoprivrednog zemljišta, uz tisuće kuća. Poginuo je velik broj životinja.

Vatrogasci upozoravaju kako je situacija još uvijek opasna - vatra i dalje gori te se može ponovno raspiriti, a Grčkom pušu snažni vjetrovi.

Promjena vremena potaknula je udare gromova koji su uzrokovali manje požare zapadno od Atene te na sjeveru zemlje, no oni su brzo ugašeni.

Tagovi: požar na Siciliji, požar na Kalabriji
PROČITAJ I OVO
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE