GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljski premije: Dio Wagnerovaca premjestio blizu Suwalki koridora, ključne točke za NATO

Poljski premije: Dio Wagnerovaca premjestio blizu Suwalki koridora, ključne točke za NATO
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2023 / 19:57
Autor: SEEbiz
BARŠAVA - Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je premještanje jednog broja plaćenika iz Wagnerove grupe u Suwałki prolaz, koji povezuje zemlju s baltičkim državama, a također razdvaja teritorij ruske Kaliningradske oblasti i Bjelorusije.

Morawiecki je rekao da se Poljska posljednje dvije godine suočava sa stalnim napadima na svojoj granici. Samo ove godine, dodao je, zabilježeno je 16.000 pokušaja ilegalnog prijelaza granice migranata koje su namamili Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko da ih "uguraju u Poljsku".

"Sada situacija postaje još opasnija. Imamo informaciju da je više od 100 plaćenika Wagnerove grupe krenulo prema Suwałki koridoru kod Hrodne u Bjelorusiji", rekao je Morawiecki.

Prema riječima poljskog premijera, ovo je definitivno korak prema daljnjem hibridnom napadu na poljski teritorij.

"Oni će vjerovatno biti prerušeni u bjeloruske graničare i pomoći će ilegalnim imigrantima da uđu na poljski teritorij, destabilizirati Poljsku, ali također će vjerovatno pokušati ući na teritorij Poljske predstavljajući se kao ilegalni imigranti, što stvara dodatne rizike", rekao je.

Ranije je Nacionalni centar otpora, koji su stvorile Snage za specijalne operacije Ukrajine, izvijestio da je stotinjak plaćenika ruske Wagner grupe stiglo u Hrodnu.


Većina plaćenika ima iskustvo u krijumčarenju, uključujući i krijumčarenje ilegalnih migranata, tvrdi centar.

Ranije je poljski ministar unutrašnjih oslova rekao da će u slučaju ozbiljnih incidenata u koje su uključeni Wagnerovi ljudi, Poljska, Litvanija i Latvija "djelovati zajedno".

Dodao je da Varšava pregovara s Latvijom i Litvanijom o tome kako odgovoriti na prisutnost plaćenika te da zemlje dopuštaju moguće zatvaranje granica s Bjelorusijom ako bude potrebno.

Bjelorusija je prošle sedmice najavila početak zajedničkih vježbi s Wagnerovom grupom na poligonu Brest blizu poljske granice. Prema Državnoj graničnoj službi Ukrajine, od 22. jula, u Bjelorusiji je bilo oko 5000 ruskih plaćenika iz Wagnerove skupine.

Poljska je odlučila rasporediti svoje trupe na istok zbog Wagnerove grupe u Bjelorusiji, dok je Litvanija vježbu nazvala "pokaznom akcijom".

Tagovi: Wagner, skupina Wagner, Poljska, Mateusz Morawiecki
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE