GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenkoviću za odabir Turudića neće trebati 76 ruku, već samo 39

Plenkoviću za odabir Turudića neće trebati 76 ruku, već samo 39
KALKULACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 12:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Plenkovićeva vlada za imenovanje Ivana Turudića kao novog glavnog državnog odvjetnika neće trebati 76 glasova u saboru. Teoretski će biti dovoljno i 39.

Prema članku 125 Ustava Republike Hrvatske, propisano je da Hrvatski sabor imenuje glavnog državnog odvjetnika na mandat od četiri godine, na prijedlog vlade, uz prethodno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

Drugim riječima, nije propisano da se glavni državni odvjetnik bira većinom svih zastupnika, inače poznatijom kao apsolutnom većinom, ili bilo kojom drugom većinom.

Shodno tome, prema članku 82 Ustava RH propisano je da, ako Ustavom nije drugačije određeno, sabor donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina zastupnika.

U konkretnom slučaju, za kvorum je potrebno 76 zastupnika, ali za izglasavanje glavnog državnog odvjetnika bit će dovoljno 39 ruku, a ne svih 76 kako je to inače slučaj za izglasavanje zakona.

To znači da nije nužno da svi zastupnici vladajuće koalicije podrže Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika. Prošlo bi i u slučaju da je dio protiv ili suzdržan, ali pod uvjetom da se glasanju ne odazove cijela oporba, a redovno ih ne nedostaje barem desetak.

Prošle godine na glasanje o opozivu premijera Plenkovića nije došlo 17 zastupnika opozicije.

Postoji i šansa da se minira Turudićevo imenovanje rušenjem kvoruma, ali za to bi se oporbi trebalo pridružiti nekoliko zastupnika vladajuće koalicije, odnosno to bi se dogodilo u slučaju da se na glasanju ne skupi potrebnih 76 zastupnika, koliki je minimum.

Tagovi: PLENKOVIĆ, TURUDIĆ, SABOR, DORH
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE