GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković želi da se Jadran vrati, Abazović tvrdi da je brod crnogorski

Plenković želi da se Jadran vrati, Abazović tvrdi da je brod crnogorski
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska traži da joj Crna Gora vrati školski brod Jadran jer je simbolično važan za Hrvate, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, ali njegov crnogorski kolega Dritan Abazović tvrdi da je u disoluciji Jugoslavije valjda nešto pripalo i Crnoj Gori.

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., tada upisan u matičnoj luci Split, ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralan spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora je krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o svojatanju imovine.

Jedrenjak je u ponedjeljak bio i tema na početku Bledskog strateškog foruma.

“Država Crna Gora će se nastaviti da se brine o svojoj imovini, mislim da je to fer”, rekao je uoči početka skupa crnogorski premijer Dritan Abazović, naglasivši da on nije od onih političara koji koristi “svađe u regiji da bi stjecao jeftine političke poene”.

“Naprotiv, ja sam za potpuno pomirenje, da ljudi nađu zajednički jezik i o temama koje su puno kompliciranije.”

Abazović se sarkastično zahvalio na brizi za crnogorsku imovinu, dodavši da je “u disoluciji Jugoslaviji valjda nešto pripalo i Crnoj Gori”.

Plenković je u izjavi nakon Abazovića, na upit crnogorske novinarke, naglasio da ta tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir “činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili”.

Premijer će o toj temi u ponedjeljak razgovarati i s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem koji uskoro stiže u posjet Hrvatskoj.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tagovi: Andrej Plenković, brod Jadran, Dritan Abazović
PROČITAJ I OVO
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE