GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković predstavlja Bačića, rasprava na rubu incidenta

Plenković predstavlja Bačića, rasprava na rubu incidenta
ODBOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 09:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U devet sati na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo bit će predstavljen Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sat kasnije Odbor za regionalni razvoj i fondove EU saslušavat će Šimu Erlića, kandidata za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku kako je Bačić dobro poznat zastupnicima te da je jedan od najiskusnijih političara u Saboru i da je u svojoj bogatoj političkoj karijeri bio načelnik općine, državni tajnik u ministarstvu prometa, ministar graditeljstva...

"Samo po sebi to znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva", rekao je Plenković.

"Bačić će vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra. Ujedno će svojim političkim autoritetom jer je riječ o čovjeku koji će dobro obavljati koordinativne aktivnosti prema nizu drugih resora. On je inženjer geodezije, radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju", rekao je premijer dodajući da kada je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrbne reference i iskustvo da se bavi time.

"Ono što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja", rekao je Plenković.

Premijer je, predstavljajući Bačića, rekao kako se mora ubrzati izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijska obnova.

"Politički ciljevi u razdoblju pred nama imaju dva temeljna pravca. Prvi je iskoristiti u potpunosti sredstva iz EU fonda solidarnosti, sve skupa oko milijardu eura. Druga zadaća je da se tijekom ove godine ubrza izgradnja zamjenskih kuća i osigura smještaj za sve koji su u privremenim rješenjima, kućicama ili kontejnerima, da se fokus stavi na one koji žive u privremenom smještaju", rekao je premijer.

Uslijedila je vrlo žustra rasprava i brojne opomene oporbenim članovima Odbora.

Karolina Vidović Krišto poručila je premijeru da imenovanjem Bačića šalje poruku da se lopovluk isplati, a poštenje ne isplati. "ŠTo vi želite poručiti? Želite uzeti svaku nadu mladom hrvatskom čovjeku da ima pravo na civiliziranu i uređenu državu. Zbog ovih korupcionaških metoda vas i Bačića imamo 50 posto niže cijene od Slovenaca, a cijene su nam 30 posto veće nego u Sloveniji", rekla je.

"Što se tiče vaših objeda, vi spadate u skupinu aktera neidentificiranih s bilo kojim procesom koji je hrvatska država napravila", odgovorio je Plenković dodajući da su "objede na račun Bačića neutemeljene, unaprijed napisane". "Samo nastavite s tim, siguran sam da ćete imati veliku potporu", rekao je premijer.

Vidović Krišto zatražila je povredu Poslovnika zbog "bezumnog i bahatog vrijeđanja" od strane premijera. Dobila je opomenu.

Sanja Radolović pitala je premijera za njegovu izjavu da se gradi brzo, učinkovito i da je obnovljeno 6.000 objekata i pitala gdje su ti objekti.

"VI ste sigurno pažljivo slušali što govorimo. Više nego spreman sam s vama raspravljati o bilo kojoj temi, veselim se sutrašnjem aktualcu. Što se tiče obnove, postoje različite vrste oštećenja, i postoji nekonstrukcijska obnova koja ide dobro i učinkovito. Na svakoj sjednici vlade, Medved do u broj točno kaže koliko je zgrada obnovljeno u nekonstrukcijskoj obnovi. Izgradnja višestambenih zgrada ide jako dboro, one će biti izgrađene ovog ljeta i moći će prihvatiti ogroman broj ljudi koji su sada u privremenom smještaju", rekao je premijer dodajući da sporo ide izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijska obnova.

Radolović je nakon premijerovog odgovora tražila povredu Poslovnika. "Moram reći da ne znam kako dopuštate da premijer omalovažava. Ja ne hodam po terenu da se naslikavam. Niste demistificirali je li obnovljeno šest kuća ili šest tisuća, zaslužujemo znati koliko je kuća obnovljeno", rekla je Radolović i dobila dvije opomene zaredom.

Urša Raukar Gamulin pitala je Plenkovića hoće li Bačić zaista imati njegovu punu političku podršku.

Premijer je odgovorio: "Hoće."

Anka Mrak Taritaš rekla je kako već tri godine slušamo o tome što treba napraviti u obnovi. "Kad je predstavljao bivšeg ministra Paladinu, Plenkvoić nije rekao ništa o drugim poslovima u resoru ministarstva. Ovo je prilika da ga pitamo o izmjenama Zakona koje će devastirati cijeli postupak prostornog uređenja na isti način na koji nije pokrenuta obnova", rekla je MRak Taritaš i upitala premijera je li dobio otvoreno pismo udruga koje upozoravaju na štetne posljedice izmjena zakona.

Premijer je rekao kako je pismo vidio te kako je siguran da će Bačić kad postane novi ministar voditi taj proces i da će biti dijaloga s onima koji su pustili to pismo.

Tagovi: Andrej Plenković, Branko Bačić, Sanja Radolović, Karolina Vidović Krišto, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE