GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Odnos s Ukrajinom ni na koji način nije protiv Rusije

Plenković: Odnos s Ukrajinom ni na koji način nije protiv Rusije
DIPLOMACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2021 / 18:23
Autor: SEEbiz / H
LAVOV - Posjet Ukrajini učvrstio je izvrsne prijateljske odnose između Kijeva i Zagreba, ali ti odnosi ni na koji način nisu usmjereni protiv Rusije, izjavio je premijer Andrej Plenković u četvrtak u Lavovu, na kraju svog dvodnevnog službenog posjeta Ukrajini.

"Ovaj posjet je učvrstio izvrsne prijateljske odnose između Hrvatske i Ukrajine, jednu jako dobru političku atmosferu koju gradimo već godinama", rekao je premijer u izjavi za novinare sumirajući posjet.

Interes za dobre odnose i suradnju pokazao je ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum održan u organizaciji HGK i ukrajinske Trgovinsko-industrijske komore u srijedu u Kijevu na kojemu su se okupili predstavnici preko dvjesto tvrtki - šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih. Pokazatelj odličnih odnosa je i Zajednička deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine koju su potpisali premijer Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Što se tiče odnosa prema Rusiji, to je velika zemlja s kojom Hrvatska ima kontinuirani dijalog a nedavo je u posjetu RH bio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, podsjetio je Plenković koji je boravio u Ukrajini u jeku velikih napetosti između Kijeva i Rusije zbog gomilanja ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Premijer je dodao da Hrvatska i Rusija imaju i politički dijalog i gospodarsku suradnju te da su ruske kompanije prisutne u RH kao i hrvatske u Ruskoj Federaciji.

"Imamo određene pozicije i načela u međunarodnim odnosima kojih se držimo i to Rusija zna. Mi znamo njihove pozicije, oni znaju naše", kazao je on.

"Naš odnos s Ukrajinom ni na koji način nije protiv Rusije", istaknuo je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o odnosima s Rusijom.

Predsjednik Zoran Milanović opisao je u četvrtak kao "obično šarlatanstvo" posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom i prozvao ga da će "zbrisati u Bruxelles ako zagusti".

"Ne znam čemu takve kvalifikacije, ali valjda je opet bilo jugo u Zagrebu", rekao je Plenković. "Ako je to izjavio, onda je to još jedna njegova uspješnica, vidim da je u top formi ovih dana, da je briljantan, tako da će sigurno naši ukrajinski prijatelji biti oduševljeni s takvom izjavom hrvatskog predsjednika", rekao je Plenković dodavši da Milanović time "samo ojačava svoj međunarodni položaj, ugled, jer nema tko da ga ne zove i ne hvali na međunarodnoj razini i zaista pronosi slavu hrvatske vanjske politike".

Na pitanje novinara štete li diplomaciji Milanovićeve izjave o genocidu, premijer je odgovorio da sve šteti, i unutarnje i vanjsko.

Upitan ne bi bili premijer i predsjednik trebali surađivati u vanjskoj politici, Plenković je rekao: "Može, ali ne s nekim tko ima takve stavove i takve teze o, recimo, karakteru posjeta Ukrajini."

Po njegovim riječima ozbiljna vanjska politika, prava državnička politika, vodi se bez vrijeđanja, pristojnim argumentima i na miran način, izvrsnim odnosima i tihom diplomacijom. Kao primjer naveo je napore koji su doveli do toga da su danas države članice EU-a usuglasile tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Premijer Plenković potvrdio je da će idući tjedan posjetiti BiH na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s kojim je razgovarao u petak u Budvi. U ponedjeljak ujutro posjetit će Sarajevo, a popodne Mostar.

Tagovi: Andrej Plenković, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE