GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o vukovarskom slučaju: Očekujemo oštre kazne za počinitelje

Plenković o vukovarskom slučaju: Očekujemo oštre kazne za počinitelje
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 20:14
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a pred novinare je stao predsjednik stranke Andrej Plenković. Na samom početku je, već tradicionalno, izdvojio poteze koje smatra uspješnima. Pohvalio se sve boljom situacijom u gospodarstvu, kao i rastom plaća zbog nove porezne politike.

Tijekom Predsjedništva referirali su se, potvrdio je, i na imenovanje ministra Damira Habijana, božićni paket za umirovljenike, “uspješno rješavanje krize afričke svinjske kuge”… A iskoristio je i priliku za napad na Most i Domovinski pokret. Nije propustio spomenuti incident u Vukovaru, gdje su pretučeni maloljetnici samo zato što se mislilo da su Srbi.

“Uhićen je veći broj osoba za koje se sumnjiči da su prije dva dana napali i teže ozlijedili maloljetnike. Za nas je to nedopustivo i za najoštriju osudu. Očekujemo da se počinitelji itekako kazne. Smatramo da su to grozne pojave, pojave koje u hrvatskom društvu treba smanjivati na najmanju moguću mjeru i odgajati ljude u jednom ozračju kulturne komunikacije, tolerantnog i uključivog društva, a ne isključivog primitivizma i divljaštva”, rekao je premijer.

Komentirao je i izbor glavnog državnog odvjetnika:

“Sutra ćemo proslijediti kandidature Saboru, koji će prema proceduri provesti raspravu na Odboru za pravosuđe. Tamo mogu biti pozvani kandidati, što bi po meni bilo dobro kako bi se tamo predstavili program i predstaviti se. Odbor će potom dati mišljenje i vratiti kandidature Vladi, koja će obaviti intervjue pa odlučiti tko je kandidat i predložiti ga Saboru.”

Potvrdio je da poznaje trojicu kandidata, ali nije želio reći koga ne poznaje.

“Nikoga ne poznajem jako dobro, znam dvojicu jer su bili kandidati prije nekoliko godina, jednog jer smo kolege pravnici, a jednog ne poznajem jer se nismo imali prilike sresti.”

Među kandidatima je i osoba koja sama tvrdi da je “obilježena HDZ-om”, sudac Ivan Turudić. Njegovo potencijalno imenovanje propituju istaknuti odvjetnici kao Čedo Prodanović i Anto Nobilo, bivši državni odvjetnici, zatim predsjednik države i predsjednik SDP-a.

“Najbolje da tražimo nekoga tko je oslobodio bivšeg predsjednika HDZ-a, a ne nekoga tko ga je osudio. Svi koji ga propituju su ili s lijevog ili krajnjeg lijevog političkog spektra. Razumijem njihov stav, ali nemaju političke ovlasti. Zašto se Prodanović i Nobilo nisu kandidirali?”

Ne smatra da mu je otegotna okolnost to što je “obilježen HDZ-om”.

“Taj gospodin je kao sudac osudio bivšeg predsjednika HDZ-a. Što ćemo, gledati fakte ili imati rasprave o nečijem dojmu? Neka zastupnici to pitaju kandidate na Odboru. Svi kandidati su u istoj poziciji”, istaknuo je premijer i naglasio da je DORH neovisan te da nema veze s izvršnom vlasti.

Vratio se na temu premlaćivanja u Vukovaru i potvrdio da je čuo kako je minimalno jedan od napadača bio u grčkom zatvoru.

“Provjerava se to. Očekujem da se napadače sankcionira, bez obzira tko su i što su.”

Milorad Pupovac zbog tog je događaja kritizirao gradsku vlast Vukovara, navodeći da širi mržnju koja se manifestira na ovaj način. Konkretno, to se odnosilo na Domovinski pokret i gradonačelnika Ivana Penavu, koji je stavove kakve ima sad, imao i prije.

“Nemojte imputirati nama da je netko bio član HDZ-a. To što je netko bio član HDZ-a mu ide na ponos, a to što čini sad i iza čega stoji, ide mu na sramotu”, kazao je bez da se osvrnuo na Penavino identično ponašanje i dok je bio u HDZ-u.

Tema se ponovno okrenula na izbor čelnika DORH-a. Bivši državni odvjetnik Krunoslav Olujić izjavio je da bi predsjednik Zoran Milanović mogao poništiti izbor glavnog državnog odvjetnika ako mu se učini da nešto u proceduri nije dobro napravljeno.

“Aha, to je onaj naš obožavatelj i moj osobno? Neću uopće trošiti riječi na njega”, istaknuo je Plenković pa komentirao boji li se da bi Milanović mogao poništiti izbor: “Nisam tu da tumačim tuđe stavove. Kako, ne razumijem? Kojim tom hokus pokus manevrom? Na temelju kojeg pravnog akta”, odbrusio je premijer na pitanja o toj mogućnosti.

Tagovi: plenković, vukovar, premlaživanje, bbb, delije
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE