GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban: Ruski napad na Ukrajinu je operacija, a ne rat

Orban: Ruski napad na Ukrajinu je operacija, a ne rat
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 21:04
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje narav ruske invazije na Ukrajinu, odbivši reći da je riječ o ratu, a svojim je izborom riječi podržao ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše agencija dpa.

"Ovo je operacija sve dok nema objave rata između dviju zemalja", rekao je desni populistički mađarski premijer na svojoj godišnjoj konferenciji za medije u Budimpešti u četvrtak.

Tako je glasio Orbanov odgovor na pitanje zašto je nedavno izbjegavao govoriti o "ratu" u razgovorima s Putinom. "Mi Mađari nikome ne diktiramo kojim riječima treba govoriti o tome", naglasio je Orban. "Drago nam je što to nije rat", dodao je. S druge strane, rekao je da je Ukrajina u ratu.

Dvosmislena izjava u vezi spora s Bruxellesom o zamrznutoj 21 milijardi eura
Orban, koji već dugo održava dobre odnose s Putinom, sastao se s ruskim čelnikom u Pekingu u listopadu. Orban je dao dvosmislenu izjavu u vezi spora s Bruxellesom o zamrznutoj 21 milijardi eura EU sredstava namijenjenih Mađarskoj.

S jedne strane, odbacio je optužbe da to pitanje želi povezati s planovima EU za daljnju pomoć Ukrajini od ukupno 50 milijardi eura. S druge strane, istaknuo je da je strogo protiv uvrštavanja ove svote u sedmogodišnji proračun EU.

Orban tvrdi kako se boji da neće ostati ništa za isplatu trenutno blokiranih milijuna Mađarskoj, iako to nije točno, navodi dpa. Međutim, on je suštinski za financijsku potporu Ukrajini jer je i Budimpešta zainteresirana da Ukrajina postoji kao tampon-država između Mađarske i Rusije.

Tagovi: orbanm putin, rusija, mađarska, ukrajina
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE