" /> "> Orban popustio, postignut dogovor oko finaciranja Ukrajine | SEEbiz.eu

Orban popustio, postignut dogovor oko finaciranja Ukrajine

Orban popustio, postignut dogovor oko finaciranja Ukrajine
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2024 / 13:10
Autor: SEEbiz/Index.hr

BRUXELLES - CHARLES Michel, predsjednik Europskog vijeća, objavio je da je postignut dogovor o 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu. "Svih 27 čelnika se složilo", rekao je, dodajući da "ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu".

Do dogovora je došlo nakon što su najutjecajniji političari bloka jutros razgovarali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Orban je stavio veto na sporazum tijekom summita u prosincu. Michelova objava pokazuje da su ga čelnici uspjeli razuvjeriti.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ovo "dobar dan za Europu". Rekla je da Europsko vijeće ispunjava svoje prioritete, što uključuje potporu Kijevu protiv ruske invazije.
Izaslanici nekih od ključnih država članica uključenih u jutrošnje pregovore rekli su da Orban "ništa nije dobio" i da "jednostavno nije vidio nijednu drugu opciju". Orban još nije javno reagirao na dogovor. Nije razgovarao s novinarima, niti je bilo što objavio na društvenim mrežama.

Izvori kažu da su stekli dojam da je Orban jutros znao da je sve gotovo. "Nije bio ljut ili tako nešto, ali već je znao da je gotov i da je ostao sam", rekao je jedan izvor za Guardian.

Orban je, piše Guardian, podlegao pritiscima nakon niza sinoćnjih i jutrošnjih sastanaka s talijanskim, francuskim i njemačkim premijerima. Predsjednik Vijeća EU Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te čelnici Francuske, Njemačke i Italije održali su sastanak iza zatvorenih vrata s mađarskim premijerom. Sastanak je zatim proširen na druge čelnike, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, poljskog premijera Donalda Tuska i belgijskog premijera Alexandera De Crooa.

The Guardian javlja i da su europski čelnici i Orban dogovorili dva kompromisa. Prvo, za dvije godine Europska će komisija po potrebi napraviti reviziju potrošnje, no o tome će se još glasati. Također, postoji i dodatna mjera o mehanizmu uvjetovanja vladavine prava.

Čelnici su se složili oko sljedećeg teksta, prema dokumentu u koji je Guardian imao uvid: "Na temelju godišnjeg izvješća Komisije o provedbi instrumenta za Ukrajinu, Europsko vijeće će svake godine održati raspravu o instrumentu s ciljem davanja smjernica. Ako bude potrebno, Europsko vijeće će za dvije godine pozvati Komisiju da izradi prijedlog za reviziju u kontekstu novog VFO-a."

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. za 64.6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava. Preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije proračuna predviđene su dvije milijarde eura za migracije i upravljanje granicama, 7.6 milijardi eura za susjedstvo i svijet, 1.5 milijardi eura za Europski fond za obranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Europu), 2 milijarde eura za instrument fleksibilnosti, 1.5 milijardi eura za pričuvu za solidarnost i pomoć u nuždi.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak tražio je zauzvrat odmrzavanje svih europskih sredstava namijenjenih Mađarskoj. Komisija je prije prosinačkog samita odmrznula 10.2 milijarde eura mađarskih sredstava, a ostalo je još oko 21 milijarda koje su i dalje blokirane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalan čelnicima EU što su za njegovu zemlju otvorili novi fond od 50 milijardi eura.

“Vrlo je važno da je odluku donijelo svih 27 čelnika, što još jednom dokazuje snažno jedinstvo EU”, rekao je. "Kontinuirana financijska potpora EU Ukrajini ojačat će dugoročnu gospodarsku i financijsku stabilnost, što nije ništa manje važno od vojne pomoći i sankcijskih pritisaka na Rusiju", dodao je.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozdravio je dogovor. "Države članice EU još jednom pokazuju svoju solidarnost i jedinstvo u djelovanju kako bi ukrajinski narod izdržao rat", objavio je Šmihal na X-u.

Oglasio se i Kremlj, koji je optužio SAD da pokušava "prebaciti teret potpore Ukrajini na pleća europskih poreznih obveznika".

Što se tiče rasprava na vrhu EU o daljnjem krugu potpore Ukrajini, Rusija je rekla da će Kijev i Zapad "i dalje imati problema". Također je rekao da Zapad pokušava "demonizirati" Rusiju kako bi izgledala kao neprijatelj.

Tagovi: rusija, eu, ukrajina, mađarska, viktor orban, europska unija
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE