GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljeni dokumenti o Epsteinu: Spominju se Clinton, Trump, princ Andrew...

Objavljeni dokumenti o Epsteinu: Spominju se Clinton, Trump, princ Andrew...
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2024 / 07:59
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Stotine stranica otpečaćenih dokumenata iz tužbe povezane s milijarderom pedofilom Jeffreyjem Epsteinom objavljene su kasno sinoć. To je prvi set dokumenata koji će biti otpečaćen prema sudskom nalogu od 18. prosinca, a očekuje se da će ih biti više u nadolazećim tjednima.

Američka sutkinja naredila je objavu zapisa u sklopu tužbe povezane s Epsteinovom suradnicom Ghislaine Maxwell. Pravni dokumenti uključuju prethodno objavljenu optužbu na račun britanskog princa Andrewa o pipanju djevojke, koju je on zanijekao, piše Index.

..
U desecima objavljenih dokumenata spominju se i bivši američki predsjednici Bill Clinton i Donald Trump, iako nijedan nije optužen za bilo što ilegalno. Čini se da u toliko očekivanoj zbirci dokumenata, koja ima oko 900 stranica, nema nikakvih bombastičnih otkrića o Epsteinu ili njegovim suradnicima. Međutim, očekuje se da će više dokumenata u slučaju biti objavljeno u narednim danima.

Od više od 100 imenovanih ljudi, neki su optuženi za nedjela, dok drugi u sudskim spisima iznose optužbe ili su potencijalni svjedoci. Pravni podnesci opisuju dobro povezan društveni krug u Epsteinovoj orbiti. Podsjetimo, on je 2009. godine priznao krivnju za navođenje maloljetnice na prostituciju.

Kada je naredila objavljivanje dosjea, njujorška sutkinja Loretta Preska rekla je da su mnogi od imenovanih već identificirani u medijima ili u kaznenom procesu protiv Ghislaine Maxwell. Dodala je da se mnogi drugi nisu protivili objavljivanju dokumenata. Sutkinja Preska također je naredila da neka imena ostanu redigirana jer bi identificirala žrtve seksualnog zlostavljanja.

Dosjei spominju Johannu Sjoberg, koja je tvrdila da joj je princ Andrew pipkao grudi dok je sjedio na kauču u Epsteinovom stanu na Manhattanu 2001. Buckinghamska palača ranije je rekla da su njezini navodi "kategorički neistiniti".

U jednom iskazu, koji je već objavljen, Sjoberg je navela da je princ Andrew stavio ruku na njezine grudi kako bi pozirao za fotografiju s drugom tužiteljicom, Virginijom Giuffre, i lutkom na kojoj je pisalo "Princ Andrew".

Godine 2022. član britanske kraljevske obitelji platio je milijune Virginiji Giuffre kako bi povukla tužbu koju je podnijela tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina. Princ Andrew rekao je da nikada nije upoznao Giuffre i zanijekao je njezine navode.

Bivši američki predsjednik Clinton također se spominje u sudskim dokumentima, iako se u njima ne implicira da je napravio bilo što nezakonito. Kada su ih kontaktirali za komentar, njegovi predstavnici pozvali su se na izjavu koju je dao 2019., u kojoj je rekao da "ne zna ništa" o Epsteinovim zločinima.

Prema zapisima, Sjoberg je posvjedočila da joj je Epstein jednom rekao da gospodin Clinton "voli mlade", misleći na djevojke. Clinton je, podsjetimo, svojevremeno imao seksualnu aferu s 22-godišnjom pripravnicom Bijele kuće, dok je bio američki predsjednik. Na pitanje je li Clinton bio Epsteinov prijatelj, Sjoberg je rekla kako je Epstein imao "neke poslove" s Clintonom.

Dosjei uključuju svjedočenje Ghislaine Maxwell, koje potvrđuje da je Clinton putovao Epsteinovim privatnim zrakoplovom, ali ne zna koliko puta.

Clinton je putovao Epsteinovim zrakoplovom na, kako je tada opisano, "humanitarna putovanja" u Afriku početkom 2000-ih i tada je hvalio Epsteina kao predanog filantropa, iako je rekao da je kasnije prekinuo veze s njim. U izjavi bivšeg američkog predsjednika iz 2019. navodi se da su ga na putovanjima Epsteinovim mlažnjakom pratili osoblje i pristaše iz njegove dobrotvorne organizacije, Zaklade Clinton.

"Njegovo osiguranje pratilo ga je na svakoj dionici svakog putovanja", dodaje se u njegovoj izjavi. Sudski dokumenti uključuju odjeljak u kojem odvjetnik Ghislaine Maxwell nastoji demantirati medijsko izvješće da je nedugo nakon što je napustio funkciju predsjednika Clinton otputovao na Epsteinov privatni otok na Karibima.

Odvjetnik je rekao da bivši američki predsjednik "nije putovao niti je bio prisutan na otoku Little St James između 1. siječnja 2001. i 1. siječnja 2003.". Odvjetnik je dodao da bi, da je tvrdnja točna, agenti Clintonova osiguranja morali predati zapise o putovanjima.

Dokument također uključuje svjedočenje Johsanne Sjoberg, koja kaže da joj je Epstein rekao da će kontaktirati Donalda Trumpa na putu do jedne od njegovih kockarnica u New Jerseyju. "Jeffrey je rekao: 'Sjajno, nazvat ćemo Trumpa'", posvjedočila je, nakon što su piloti rekli da njihov zrakoplov ne može sletjeti u New Yorku i da će morati stati u Atlantic Cityju u saveznoj državi New Jersey.

Dokumenti ne sadrže tvrdnje prema kojima je Trump napravio bilo što ilegalno. Sjoberg su u jednom trenutku u iskazu pitali je li ikad masirala Trumpa, a ona je odgovorila: "Ne."

Također je posvjedočila da je upoznala glazbenika Michaela Jacksona i mađioničara Davida Copperfielda preko Epsteina, iako nije tvrdila da su napravili bilo što nezakonito. Francuski modni agent Jean-Luc Brunel, koji se ubio u pariškom zatvoru 2022. godine, dok je čekao optužbe za silovanje, također se više puta spominje u dokumentima.


Što se tiče Copperfielda, Sjoberg je rekla da je bio na večeri u jednom od Epsteinovih domova i "izvodio neke mađioničarske trikove". "Jeste li primijetili da je David Copperfield prijatelj Jeffreya Epsteina?" upitana je. Sjoberg je odgovorila potvrdno. "Je li Copperfield ikada s vama razgovarao o Jeffreyjevom angažmanu mladih djevojaka?" upitana je potom.

“Pitao me jesam li znala da su djevojke bile plaćene da nađu druge djevojke", odgovorila je. Copperfield joj, rekla je u iskazu, nije rekao nikakve pojedinosti o tom pitanju. "Je li rekao jesu li tinejdžerice ili nešto u tom smislu?" upitana je. "On nije", odgovorila je.

U svom iskazu Giuffre kaže da je bila prisiljena na seks s poznatim osobama, uključujući guvernera američke savezne države New Mexico Billa Richardsona. Prije svoje smrti prošle godine, Richardson je zanijekao da je ikada upoznao Giuffre te nije bio optužen ni za kakav zločin.

Alfredo Rodriguez, zaposlenik koji je bio zadužen za sigurnost Epsteina, opisao je Ghislaine Maxwella kao "šeficu" u svom svjedočenju, navodi se u sudskim spisima. Rodriguezu, koji je umro 2015., rečeno je da uvijek nosi gotovinu kako bi je dao srednjoškolkama i djevojkama koje su pomagale u novačenju za Epsteina, stoji u dokumentima.

Epstein je umro u zatvoru 2019. Njegovu smrt, dok je čekao federalne optužbe za seksualnu trgovinu ljudima, njujorški medicinski istražitelj proglasio je samoubojstvom. Maxwell, kći izdavačkog tajkuna Roberta Maxwella, trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora zbog svoje uloge novačenja djevojaka za Epsteina. Njezini odvjetnici žale se na kaznu. Njezini odvjetnici rekli su u izjavi koju je jučer citirao CNN da je "dosljedno i odlučno tvrdila da je nevina".

Tagovi: epstein, pedofili, clinton, trump, andrew, copperfield
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE