GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NYT: CIA drži dvanaest tajnih baza u Ukrajini

NYT: CIA drži dvanaest tajnih baza u Ukrajini
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 07:37
Autor: SEEbiz
KIJEV - Američki New York Times objavio je, na temelju više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim dužnosnicima u Ukrajini, SAD-u i Europi, da CIA drži 12 tajnih baza u Ukrajini, uz granicu s Rusijom.

Također izvještavaju da je prošlog četvrtka šef CIA-e William Burns bio u desetom tajnom posjetu Ukrajini od početka sveobuhvatne ruske invazije.

NYT izvještava da su se prije sveopćeg rata Ukrajinci dokazali Amerikancima skupljajući presretnute podatke koji su pomogli dokazati rusku umiješanost u obaranje Malaysia Airlinesa 2014. godine. Ukrajinci su također pomogli Amerikancima u procesuiranju ruskih agenata koji su se navodno miješali u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Oko 2016. CIA je počela obučavati elitnu jedinicu ukrajinskih specijalnih snaga poznatu kao Jedinica 2245, koja je uhvatila ruske bespilotne letjelice i komunikacijsku opremu kako bi tehničari CIA-e mogli obrnuti inženjering moskovskih sustava šifriranja. Prema NYT-u, jedan od časnika u ovoj jedinici bio je sadašnji šef Obavještajne službe obrane Kirilo Budanov.

CIA je također pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su radili u Rusiji, diljem Europe, na Kubi i drugim mjestima gdje su Rusi značajno prisutni.

Prema The New York Timesu, detalji o partnerstvu između ukrajinskih i američkih obavještajnih agencija pomno su se čuvali desetljeće.

"Sada su te obavještajne mreže važnije nego ikad, s Rusijom u ofenzivi, a Ukrajinom sve više ovisnom o sabotažama i napadima projektilima dugog dometa koji zahtijevaju špijune daleko iza neprijateljskih linija. I sve su više u opasnosti. Ako republikanci u Kongresu smanje financiranje vojske Kijev, CIA će se možda morati smanjiti. Kako bi pokušao umiriti ukrajinske čelnike, William J. Burns, direktor CIA-e, tajno je posjetio Ukrajinu prošlog četvrtka, njegov deseti posjet od invazije", stoji u tekstu.

NYT javlja da je partnerstvo između CIA-e i ukrajinske obrambene obavještajne službe (DIU) započelo krajem veljače 2014., kada je bivši predsjednik Viktor Janukovič pobjegao u Rusiju. Ovu suradnju predložio je Valentin Nalyvaichenko, koji je postao šef Službe sigurnosti Ukrajine (SSU).

Američka pravila zabranjuju obavještajnim agencijama da Ukrajini pružaju bilo kakvu pomoć za koju bi se "razumno moglo očekivati" da ima smrtonosne posljedice. Međutim, crvene linije nikada nisu bile posve jasne, stvarajući stalnu napetost u partnerstvu.

U Kijevu je Nalyvaichenko odabrao dugogodišnjeg pomoćnika, generala Valeryja Kondratiuka, da vodi DIU, a oni su stvorili novu paravojnu postrojbu koja je bila raspoređena iza linija ruskog agresora za provođenje operacija i prikupljanje obavještajnih podataka koje CIA ili MI6 nisu mogli pružiti.

Nakon incidenta koji se dogodio kada je Budanovljeva grupa ušla na Krim 2016., Amerikanci su se jako naljutili i zaprijetili zatvaranjem programa.

Nakon toga, tadašnji šef CIA-e, John Brennan, pozvao je generala Kondratiuka da ponovno naglasi crvene linije. General je bio uzrujan.

“To je naš rat i moramo se boriti”, odgovorio je, prema riječima kolege.

Tagovi: cia, ukrajina, burns, špijunaža
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE