GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi soj koronavirusa pojavio se u Lombardiji

Novi soj koronavirusa pojavio se u Lombardiji
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 09:07
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Prošlo je više od pet mjeseci otkad se u Wuhanu pojavila nova zarazna bolest Covid-19.

 Iako se na početku činilo da će se Covid-19, poput slične bolesti SARS (teški akutni respiratorni sindrom) koja se pojavila 2003., zadržati u Kini i okolnim zemljama, to se nije dogodilo. Nova se bolest proširila svijetom i postala najveći medicinski izazov, o čemu najbolje govori podatak da je o Covidu-19 od siječnja objavljeno čak 10.000 znanstvenih radova, piše Jutarnji list.

Iako oko bolesti i njezina uzročnika, novog koronavirusa SARS-CoV-2, još ima mnogo nepoznanica, sada ipak raspolažemo spoznajama koje će nam olakšati borbu u slučaju drugog pandemijskog vala.

- Iako predviđanje evolucijskog puta novog koronavirusa neki uspoređuju s prognozom vremena, dio znanstvenika smatra da će SARS-CoV-2 s vremenom oslabjeti.

- SARS-CoV-2 je jako dobar u širenju među ljudskim domaćinima pa nije pod evolucijskim pritiskom da se razvije u smrtonosniji soj - ustvrdio je još prije dva mjeseca dr. Kristian Andersen, profesor na Scripps Research u Kaliforniji.

- Ono što veseli jest da kliničari javljaju da su kliničke slike oboljelih sve blaže, što znači da virus slabi, ali i dalje ima onih koji su, nažalost, na respiratoru. No, opći dojam je dobar, a u prilog nam sigurno ide i lijepo vrijeme koje generalno dobro utječe na respiratorne bolesti. Naravno, zbog toga smo i puno manje u zatvorenim prostorima - rekao je prije nekoliko dana ministar zdravstva Vili Beroš.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera, pak, jučer se osvrnuo na istraživanja Arnalda Carusa, profesora na Sveučilištu Brescia i predsjednika Talijanskog virološkog društva, čiji je tim izolirao novi soj koronavirusa u Lombardiji koji je mnogo slabiji od dosad dominantnih sojeva.

- Dok su virusni sojevi koje smo izolirali i sekvencirali posljednjih mjeseci prave biološke bombe koje mogu istrijebiti ciljne stanice u roku od dva do tri dana, ovom soju treba minimalno šest dana da počne napadati naše stanice - izjavio je Arnaldo Caruso talijanskoj agenciji Adnkronos.

Ipak, Caruso upozorava na oprez jer je u ovom trenutku nepoznanica koji bi soj novog koronavirusa mogao postati dominantan na jesen

Tagovi: Lombardija, novi soj koronavirusa, koronavirus, koronavirus u Italiji, Wuhan
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE