GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ministar obrane: Putin bi mogao napasti NATO u idućih pet do osam godina

Njemački ministar obrane: Putin bi mogao napasti NATO u idućih pet do osam godina
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2024 / 12:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BERLIN - Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi za manje od desetljeća napasti NATO savez, upozorava njemački ministar obrane Boris Pistorius.

- Gotovo svakodnevno čujemo prijetnje iz Kremlja. Tako da moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin mogao jednog dana napasti neku zemlju NATO-a, rekao je Pistorius u intervjuu za njemački Der Tagesspiegel.

Iako ruski napad za sad nije vjerojatan, njemački ministar dodaje da stručnjaci očekuju da bi se to moglo dogoditi u razdoblju od idućih pet do osam godina, prenosi Politico.

Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala svoju agresivnu retoriku protiv nekih susjeda, uključujući baltičke zemlje i Poljsku, koje su sve članice NATO-a, te Moldaviju. To je potaknulo najviše europske obrambene dužnosnike da upozore na rizik od velikog sukoba.

U srijedu je predsjedavajući NATO-ovog vojnog odbora, zapovjednik Rob Bauer, rekao da se savez suočava sa svijetom koji je ‘najopasniji u nekoliko desetljeća‘, te je pozvao na ratnu transformaciju NATO-a.

Ranije ovog mjeseca je švedski vrhovni zapovjednik general Micael Bydén na sličan način pozvao Šveđane da se mentalno pripreme za rat. Istog je dana švedski ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin upozorio da bi rat mogao doći u Švedsku.

Njemački ministar obrane je u svom intervjuu za Der Tagesspiegel rekao da su švedska upozorenja razumljiva iz skandinavske perspektive, dodajući da se Švedska suočava s još ozbiljnijom situacijom s obzirom na blizinu Rusije. Upozorava i da Švedska još nije članica NATO saveza, već čeka odobrenje Turske i Mađarske za pristupanje.

- No također moramo ponovno naučiti živjeti s opasnostima i pripremiti se vojno, društveno i u smislu civilne obrane, upozorio je Pistorius.

Poljska je također zabrinuta zbog nepredvidivosti Rusije nakon neočekivanog napada na Ukrajinu 2022. godine.

- Rusija prkosi logici. Ono što se 2022. dogodilo činilo se nemogućim. Moramo biti spremni za svaki scenarij, rekao je poljski ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamysz ranije ovog tjedna u televizijskom intervjuu.

Tagovi: pistoriuzs, putin, rusija, njemačka, nato
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE