GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mračna empatija: Psiholozi definirali novi tip osobnosti

Mračna empatija: Psiholozi definirali novi tip osobnosti
OSOBNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 08:28
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Novo psihologijsko istraživanje identificiralo je postojanje osoba kod kojih su istovremeno u visokom stupnju izražene empatija i mračne asocijalne crte osobnosti.

Do sada se u psihologiji uobičajeno smatralo kako osobe s izraženom tzv. mračnom trijadom karaktera nisu sposobne za osjećanje empatije. Međutim, novija istraživanja pokazuju da postoje i oni koji uz izražene karakterne crte iz mračnijeg dijela psihološkog spektra osjećaju i mogu procesuirati suosjećajnost, empatiju.

Empatiju obično gledamo kao karakternu crtu na pozitivnoj strani lepeze ljudskog ponašanja: empatične osobe su ispunjene suosjećanjem, altruizmom i humanošću; empatija nam pomaže da svijet promatramo i shvaćamo samo iz svoje perspektive, nego i iz pozicije drugih ljudi, razumijevajući pritom njihove osjećaje i emocionalna iskustva.

No, empatija može služiti i kao sredstvo za prepoznavanje i razumijevanje informacija o željama, osjećajima i karakternim crtama drugih osoba, što za ljude koji posjeduju karakterne crte iz domene 'mračne trijade' otvara mogućnost za manipuliranje i stjecanje prednosti pred drugima, piše Bug.hr.

Poznajemo dva tipa empatije – kognitivnu (sposobnost viđenja stvari iz tuđe perspektive) i afektivnu (sposobnost prepoznavanja i dijeljenja tuđih emocija). Kognitivna empatija je u narcistički profiliranih osoba izraženija od afektivne: u jednoj psihološkoj studiji na 990 ispitanika u dobi od 20 do 30 godina od kojih je 30% bilo muškaraca, upitnikom su „profilirani“, tj. ispitana je i izmjerena količina empatije, narcizma, psihopatije, makijavelizma koju posjeduju.

Rezultati su pokazali kako je ispitanike moguće svrstati u četiri različite skupine: prve dvije su bile standardni „mračnjaci“ s izraženim karakterom trijade (13.0 % ispitanika) i skupina s prosječnim karakternim crtama i uravnoteženim vrijednostima empatije i tamne trijade (34.4% ispitanika). U trećoj skupini našli su se osobe s istovremenim visokim pokazateljima i empatije i mračnih crta (19.3%), a četvrta je obuhvatila ispitanike s niskim mračnijim skorom, a visokim vrijednostima empatije (33.3% ispitanika).

To je prva studija koja je identificirala zasebnu skupinu ljudi kod kojih je izrazito i istovremeno prisutan i mračan i empatičan psihološki profil. Takvi „mračni empati“ su po psihološkom profilu posve drukčiji od hladnih, bezosjećajnih i eksploativnih individualaca s klasičnim karakterom mračne trijade: mračni empata – iako u osnovi pravi „mračnjak“ – može biti empatična i karizmatična, karakterno privlačna osoba sposobna za suosjećanje.

Stručnjaci smatraju da takve osobe imaju socijalizacijsku i evolucijsku prednost pred drugim karakterima, jer su zbog „ugrađene“ empatije sposobnije prepoznavati tuđe osjećaje, motive i potrebe, a potom ih učinkovitije iskoristiti i njima manipulirati u svoju korist. Mračni empate su visokofunkcionalni „mračnjaci“, daleko sposobniji održavati duže, kvalitetnije i toplije veze s drugim ljudima nego što su za takve veze sposobni klasični psihopate i narcisi, pa su zato i sposobniji iz tih veza „izvući“ više empatičnih informacija i njima se okoristiti.

Tagovi: mračna empatija, empatija, psihologija, narcizam, psihopatija
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Kazne za kršenje mjera od subote
NAJAVE
Jandroković: Kazne za kršenje mjera od subote
ZAGREB - Na pitanje bi li prijavio susjeda koji ima tulum odgovorio je protupitanjem: "Je li to kršenje zakona? Biste li prijavili nekoga tko krade u dućanu?"
Žminj: Otvorio drive-in šator za kavu i pića, inspekcija ga zatvorila
VAN PAMETI
Žminj: Otvorio drive-in šator za kavu i pića, inspekcija ga zatvorila
ŽMINJ - Poduzetnik iz Žminja Antonio Debeljuh otvorio je "drive in" caffe bar u Istri.
U Sloveniji se koronavirusom zarazio domaći bijeli tvor
NEOBIČNO
U Sloveniji se koronavirusom zarazio domaći bijeli tvor
LJUBLJANA - U Sloveniji je po prvi put potvrđen slučaj zaraze novim koronavirusom kod neke domaće životinje, a riječ je o bijelom tvoru (lat. Mustela putorius furo) kojega su njegovi vlasnici, zaraženi već prije toga, držali kao kućnog ljubimca.
Boris Johnson bi se mogao cijepiti pred kamerama
SPEKTAKL
Boris Johnson bi se mogao cijepiti pred kamerama
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson mogao bi se cijepiti uživo na televiziji kako bi pokazao da je cjepivo protiv covida-19 sigurno, ali neće primiti dozu prije onih najpotrebitijih, rekla je u srijedu njegova glasnogovornica.
Trump otvoreno spominje kandidaturu u 2024.
NE ODUSTAJE
Trump otvoreno spominje kandidaturu u 2024.
WASHINGTON - Donald Trump, svakog dana sve izoliraniji u svom nastojanju da ospori pobjedu Joea Bidena, sada otvoreno spominje mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE