GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moderna skladišta i udruživanje jedini način za opstanak proizvodnje jabuka

Moderna skladišta i udruživanje jedini način za opstanak proizvodnje jabuka
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 16:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Moderna skladišta i udruživanje proizvođača jedini su način za opstanak proizvodnje jabuka, istaknuli su u petak predstavnici organizacije proizvođača jabuka PZ JabukaHR prilikom obilaska logističko-distributivnog centra (LDC) u Križu, čije je otvaranje planirano za ljeto iduće godine.

PZ JabukaHR, najveća organizacija proizvođača jabuka u Hrvatskoj, organizirala je u petak u Križu susret s poljoprivrednim novinarima povodom 20. listopada - Svjetskog dana jabuka.

Budućnosti hrvatske proizvodnje jabuka, kako je rečeno, ovisit će o dovršetku započete realizacije izgradnje skladišnih kapaciteta, koja se financira bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO).

Jedan od načina opstanka i razvoja proizvodnje jabuka je i još bolja horizontalna i vertikalna organizacija proizvođača, posebice kroz udruživanje u Proizvođačke organizacije, koje su se proteklih godina pokazale kao najotpornije u izazovnoj tržišnoj utakmici.

Upravitelj PZ JabukaHR Luka Cvitan novinarima je tijekom obilaska gradilišta kazao kako je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo bespovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna eura za izgradnju i opremanje logističko-distributivnog centra za voće društvu Jabuka LDC d.o.o., osnovanom od strane i u većinskom vlasništvu proizvođačke organizacije PZ JabukaHR.

Ukupna vrijednost projekta iznosit će oko 23 milijuna eura plus PDV, a objekt će se prostirati na 16.000 četvornih metara.

- Finalizacija LDC-a očekuje se u ljeto 2024. kada ćemo primiti prve količine jabuka, kazao je Cvitan, navodeći kako je projektom predviđena izgradnja hladnjače kapaciteta 6.700 tona s različitim kapacitetima komora za skladištenje jabuka iz konvencionalne i ekološke proizvodnje, projektiranje i instaliranje najmodernijih linija za sortiranje i pakiranje jabuka.

Time će se, rekao je, zadovoljiti sve zahtjevnije potrebe tržišta po pitanju sortiranja i konfekcioniranja, kao i nabava opreme za preradu jabuka u voćni sok i dr.

Rečeno je kako je taj objekt projektiran po najvišim ekološkim standardima, a u okviru projekta predviđeno i postavljanje fotonaponske centrale kapaciteta 500 kWh, čime će se osigurati glavnina potrebe za električnom energijom.

Natječaj za prijavu projekata logističko-distributivnih centara i dalje je otvoren

LDC u Križu je drugi logističko-distributivni centar financiran bespovratnim sredstvima iz NPOO-a. Prva sredstva dodijeljena su prošle godine Osječko-baranjskoj županiji prilikom izgradnje regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Natječaj je još uvijek otvoren i postoji još nekoliko planova izgradnje LDC-a iz ovog programa.

U PZ JabukaHR pozdravljaju sve projekte kojima su nositelji proizvođačke organizacije, ali i inicijativu svih onih koji se u budućnosti žele pridružiti njihovoj ili nekoj drugoj proizvođačkoj organizacija.

Smatraju to najboljim načinom ojačavanja pozicije primarnih proizvođača.

- Zajednički možemo potaknuti i nove proizvođače da se okrenu proizvodnji jabuka i drugih voćnih vrsta. Sredstva koja je usmjerila država za izgradnju skladišnih kapaciteta od iznimne su važnosti za proizvodnju, zbog čega vjerujemo da ćemo u budućnosti biti još snažniji i konkurentniji, istaknuli su u toj proizvođačkoj organizaciji.

Napominju i kako je izgradnja potrebne infrastrukture temeljni preduvjet održive proizvodnje. Iznijeli su i podatak da za skladištenja jabuka u Hrvatskoj, tzv. ULO komora, danas ima u Hrvatskoj kapaciteta za oko 40.000 tona i to je za trenutne potrebe proizvodnje konzumne jabuke tijekom cijele godina uglavnom dostatno.

Ti skladišni kapaciteti su uglavnom izgrađeni prije 20-ak godina.

- Nažalost infrastruktura logistike, tehnologija sortiranja, kalibriranja i pakiranja u tim skladišnim kapacitetima nije tehnološki zadovoljavajuća da se mogu zadovoljiti potrebe prema trgovačkim kućama, koje su iz dana u dan sve zahtjevnije po pitanju dinamika isporuke, vrsta pakiranja i općenito komercijalnih zahtjeva, koje diktira tržište, kazao je Cvitan.

Pozitivne pomake na tim poljima, kako je rekao, očekuju nakon završetka svih intervencija iz NPOO-a te stavljanja u funkciju logističkih centara koji će biti na raspolaganju samim proizvođačima.

- Proizvođači će sami odlučivati o upravljanju LDC-ima, pa vjerujemo da će se situacija u domaćem voćarstvu ipak razvijati sve više u korist domaćih voćara i hrvatskih potrošača, zaključio je Cvitan.

PZ JabukaHR okuplja preko 30 proizvođača jabuka (članova i pridruženih članova) sa godišnjim prinosima između 10 i 12 tisuća tona, od čega glavnina, kao svježi proizvod ili prerađevine, završi na domaćem tržištu - na policama gotovo svih trgovačkih lanaca.

Tagovi: jabuke, skladišta, voćarstvo
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE