GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milošević: Statičari rade koliko mogu, ali je veliki broj prijava na nedostupnom području

Milošević: Statičari rade koliko mogu, ali je veliki broj prijava na nedostupnom području
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
PETRINJA - Oko 120 objekata romskog naselja Capraške poljane kod Siska, u kojem živi 700-tinjak stanovnika, u razornom potresu pretrpjelo je veliku štetu, a u nedjelju je naselje posjetio potpredsjednik Vlade RH, zamjenik ravnatelja Stožera civilne zaštite za obnovu Boris Milošević. "Statičari rade koliko mogu, ali je veliki broj prijava na velikom, nedostupnom području"

Zajedno s potpredsjednikom Borisom Miloševićem romsko naselje u Capraškim poljanama obišli su i čelnici grada Siska i saborski zastupnik iz redova romske manjine Veljko Kajtazi. U razgovoru Romi su izrazili uvjerenje kako su oni zaboravljeni i da do njih pomoć stiže vrlo sporo.

“Svjesni smo da mi predstavljamo pola kapi u moru problema nastalih potresom, ali dosad nam je pomogao samo grad Sisak. Naše su kuće od lošeg materijala i mnogo ih je uništeno. Mnogo nam znači kada vidimo da se netko za nas ipak zanima. Najveći nam je problem što nas još nisu obišli statičari”, rekao je Stanoje Nikolić, predsjednik Županijskog vijeća romske nacionalne manjine.

Ipak, u naselje su upravo stigla prva tri kontejnera i pet kamp kućica.

Nakon što je obišao naselje, potpredsjednik Vlade RH Milošević izjavio je da je posjetom poslana poruka da nitko na potresom stradalom području nije zaboravljen.

“Obići ćemo sve stradalnike, i svi koji na to imaju pravo, dobit će pomoć kakva im treba. Ljudi su s razlogom nestrpljivi jer statičari još nisu stigli obići cijelo naselje i nisu napravili procjene statike, pa ih molimo za razumijevanje, jer su razmjeri šteta golemi i statičari ne mogu stići sve učiniti”, naglasio je Milošević.

Potpredsjedniku Vlade je na dolasku zahvalio Veljko Kajtazi, izrazivši uvjerenje da on jedini obilazi romska naselja.

“Ja sam 11 godina u Saboru i dobro pratim stanje u 60 romskih naselja. Da nema gospodina Miloševića, bojim se da nas nitko drugi iz državnog vrha ne bi obišao. Ovom prilikom molim da se romska naselje ne zaobilaze jer smo već na izmaku snaga. Ovdje je mnogo romske djece i moramo im osigurati minimalne uvjete života. Također nam je potrebna i psihološka pomoć. Ujedno molim da se pažnja posveti obnovi naselja, za što nam treba građevinski materijal, kako bi i sami mogli obnavljati svoje kuće”, izjavio je Kajtazi.
Za boravka u Capraškim poljanama, Boris Milošević se osvrnuo i na aktualno stanje na stradalom području Sisačko-moslavačke županije. Rekao je kako je trenutačno prijavljeno oko 46.000 oštećenih objekata, od čega je procijenjeno 21.000 ili 45 posto.

“Statičari rade koliko mogu, ali je veliki broj prijava na velikom, često i nedostupnom području, sela su raštrkana, putevi su teško prohodni. Zbog velikih razmjera oštećenja teško je raditi. Jučer je postavljeno 46 kontejnera, a ukupni broj zahtjeva od lokalnih stožera premašuje broj 2360. Te zahtjeve filtriramo, jer se neki preklapaju, ili su od osoba sa zelenom naljepnicom. Prioritetno je i opravdano nekih 777 zahtjeva, što ćemo tijekom idućeg tjedna zadovoljiti u potpunosti. Još 56 posto prijavljenih i oštećenih objekata nije pregledano, među kojima su i stambeni i gospodarski objekti, garaže i drugi”, istaknuo je Milošević.

Dodao je da su jučer podijelili oko 8400 obroka za građane i operativne snage.

“Jučer su samo vatrogasci obavili oko 500 novih intervencija, mnogo je posla, puno se radi jednako radnim danom i vikendom. Podatak je HEP-a da su dosad priključili 650 privremenih stambenih jedinica, što mobilnih kućica što kontejnera na elektroenergetsku mrežu”, rekao je.

Također, dodao je Milošević, preko Ministarstva poljoprivrede organiziran je otkup stoke u dva naselja, za sve one koji su odlučili prodati stoku, kako bi vlasnici dobili poštenu otkupnu cijenu i kako bi na taj način prevenirali moguće nakupce koji bi tako iskoristili ljude u nevolji.

Tagovi: Boris Milošević, Banija, Banovina, Capraške poljane
PROČITAJ I OVO
Plenković: Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta
PREMIJER
Plenković: Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta
ZAGREB - Nakon završetka sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se uvodno na teme o kojima su govorili.
Poljski veleposlanik u Francuskoj: Ući ćemo u rat ako se Ukrajina neće moći obraniti
OPASNE NAJAVE
Poljski veleposlanik u Francuskoj: Ući ćemo u rat ako se Ukrajina neće moći obraniti
PARIZ - Veleposlanik Poljske u Francuskoj Jan Emeryk Rosciszewski rekao je u intervjuu za francuske medije da bi mogla nastati situacija u kojoj bi Poljska morala ući u rat ukoliko Ukrajina ne bude u stanju da se obrani od Rusije.
Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori
IZNENAĐENJE
Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori
PODGORICA - Milo Đukanović kandidat Demokratske partije socijalista i Jakov Milatović čelnik prosrpskog Pokreta Europa sad, prema rezultatima nakon dvije trećine prebrojanih glasova, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore, objavila je NVU Centar za monitoring (CEMI) čiju su promatrači na svim izbornim mjestima.
Državni inspektorat pojačano nadzire ugostiteljske objekte i konzumaciju alkohola mlađih od 18
KONTROLE
Državni inspektorat pojačano nadzire ugostiteljske objekte i konzumaciju alkohola mlađih od 18
ZAGREB - Pojačani nadzor za vikend provode Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija, a nadziru usluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića i drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina.
Vučić: Provest ćemo sporazum s Kosovom sve do svojih crvenih linija
PORUKE
Vučić: Provest ćemo sporazum s Kosovom sve do svojih crvenih linija

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju da u pogledu europskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom neće implementirati "ništa što podrazumijeva prijem Kosova u Ujedinjene narode ili bilo kakvo de iure ili de facto priznanje".

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE