GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović o partizanima u Istri: Nije to bio samo antifašizam, to je bio i nacionalistički pokret

Milanović o partizanima u Istri: Nije to bio samo antifašizam, to je bio i nacionalistički pokret
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 21:36
Autor: SEEbiz
PAZIN - "Prije skoro 80 godina Istra je odlučila da želi biti dio Hrvatske i sjediniti se s maticom. Nakon kapitulacije Italije, u rujnu 1943. godine, bila je to "zvonka desiderata", nešto što se želi, ali do čega je dalek put, no nekoliko godina kasnije se i ostvarilo", kazao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović večeras u Pazinu na središnjoj proslavi obilježavanja Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode.

Podsjećajući da su u oslobađanju Istre, uz istarske partizane, sudjelovali i mnogi borci iz Dalmacije, Milanović je konstatirao kako je borba za Istru bila prije svega nacionalni pokret s dozom nacionalizma.

"Govoriti samo o antifašizmu znači, pa premda i u najboljoj namjeri, ne govoriti sve. To je bio nacionalni pokret, u određenoj mjeri i nacionalistički, ali nikad šovinistički i nikad mrziteljski, i samo takav mogao je okupiti i crkvu, odnosno najproduhovljenije i najpožrtvovnije svećenike iz redova hrvatskog naroda, i antifašiste i komuniste kao organizatore, ali samo kao dio te priče. Zato je to velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega se isplatilo radovati", poručio je predsjednik Milanović.

Župan Boris Miletić kazao je kako se istarski narod uvijek znao oduprijeti nepravdi.

"Ako se sjetimo Labinske republike i Proštinske bune, mislim da se može reći da su Pazinske odluke kruna borbe protiv onih koji su pokušali ugnjetavati naš narod, biti nepravedni, mijenjati imena i nazive, jednom riječju pokušali su tlačiti naše none i noniće. Međutim oni su znali tome jasno reći ne, oduprijeti se i staviti se na pravu stranu, kazao je župan Miletić, dodajući kako ga zato boli što u našoj državi danas još uvijek nismo pronašli dovoljno hrabrosti i snage obračunati se s djelićem hrvatske povijesti "koja nam ne služi na čast", referirajući se na razdoblje NDH i nikad okončane polemike oko pozdrava Za dom spremni.

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić kazala je kako se Istra i danas sjeća svih zala i žrtava koje je morala podnijeti za slobodu.

"No njen je duh ostao nepokoren. Usprkos i u inat svim pokušajima povijesnog revizionizma i relativiziranja zločina nacista, fašista i njihovih domaćih pomagača. Danas stoga slavimo antifašizam, hrabrost i odlučnost naših predaka i ponizno se nadam da smo ih dostojne i dostojni", zaključila je Jašić.

Tagovi: Zoran Milanović, istarski partizani, Istra, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE