GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Na mjesta veleposlanika dolaze otpravnici poslova, to je tiha penetracija

Milanović: Na mjesta veleposlanika dolaze otpravnici poslova, to je tiha penetracija
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da mu ne odgovara što je Hrvatska u tri i pol godine popunila samo jedno veleposlaničko mjesto i da se svi trebaju zapitati kome je u interesu da se nastavi spor Pantovčaka i Banskih dvora o imenovanju veleposlanika.

“Kad god je neki metež, neki nesporazum, neka nevaljaština, uvijek se pitaj kome to odgovara. Meni ne odgovara da Hrvatska u tri i pol godine nije zamijenila ni jednog ambasadora osim jednog kojeg je tražio premijer Plenković. Je li iz toga teško izvući neki zaključak”, pitao je Milanović novinare na Pantovčaku.

Milanović je od početka 2020. do danas donio samo odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića na dužnost veleposlanika u Beogradu te istaknuo da je to učinio na prijedlog premijera Andreja Plenkovića koji je na tom diplomatskom mjestu htio upravo njega.

Predsjednik i Vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Milanović je dodao da on u ovom trenutku nema nijednog kandidata, ali da su nužni razgovori.

“Moraš sjesti i razgovarati, to je po duhu i slovu našeg Ustava. Ne ide na silu. To se pitajte. Kome prezervacija ovog stanja više odgovara, meni ili nekome tko želi zadržati potpunu kontrolu. I to nad kakvim resursom? Neš’ ti ambasadore. I onda na njihova mjesta dolaze otpravnici poslova. To je tiha penetracija”, rekao je predsjednik.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prozvao je u petak predsjednika da pokušava u diplomaciju ubaciti ljude bez diplomatskog iskustva.

“Diplomacija koja je vani, to je hrvatska diplomacija. Ovu koju nudi predsjednik države to bi valjda trebala biti druga diplomacija jer on dovodi ljude koji nisu ni u kakvoj vezi sa strukom, poslom. On vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju”, rekao je Grlić Radman.

Tagovi: Zoran Milanović, veleposlanici
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE