GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Liječnik objasnio kako je došlo do smrti najmlađe žrtve korone

Liječnik objasnio kako je došlo do smrti najmlađe žrtve korone
RIJETKI SINDROM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, 11-godišnjaka koji je sinoć preminuo.

- Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti - kazao je Večernjem listu prof. Tešović.

Još proljetos liječnici su uočili kako covid-19 kod mladih do 19 godina može razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Prof. dr. Goran Tešović ranije je već objašnjavao kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije od 19 godina. Zabilježeno je desetak sličnih slučajeva. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine.

Simptomi koji ukazuju na sindrom su vrućica, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip i promjene na sluznici.

– Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kazao je u prosincu prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevu sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice.

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima, a liječnici i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom.

Tagovi: Goran Tešović, Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom, najmlađa žrtva korone, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE