GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriptovalute imaju značajnu ulogu u operacijama Hamasa

Kriptovalute imaju značajnu ulogu u operacijama Hamasa
POVEZANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
TEL AVIV - Kako je Hamas prikupio resurse za tako sofisticirani napad na jednu od najpripremljenijih svjetskih vojski? Analitičari smatraju kako su u tome kriptovalute imale značajnu ulogu.

Izrael je jedna od devet nuklearnih sila i može se pohvaliti jednim od najmodernijih i međusobno povezanih sistema protivvazdušne obrane. Izraelska "željezna kupola" godinama je uglavnom bila uspješna u odbijanju zračnih napada Hamasa.

Ali 7. listopada je islamistički, militantni Hamas - de facto vladajuća snaga u Gazi, kojeg EU, SAD, Njemačka i druge vlade klasifikuju kao terorističku organizaciju, uspio nadvladati izraelski odbranbeni štit, ispalivši više od 2.000 raketa na Izrael iz unutrašnjosti Pojasa Gaze.

Kako je Hamas prikupio resurse za tako sofisticirani napad na jednu od najpripremljenijih svjetskih vojski? Analitičari smatraju kako su u tome kriptovalute imale značajnu ulogu.

Kao teroristička organizacija, Hamas se suočava sa sankcijama i isključenjem iz međunarodnog bankarskog sistema. Shodno tome, globalne mjere protiv finansiranja terorizma stupaju na snagu nakon svakog pokušaja prikupljanja sredstava, koja idu ovoj grupi. Međutim, izvještaji pokazuju da je Hamas primio značajnu količinu sredstava u kriptovalutama u godinama koje su prethodile najnovijem brutalnom napadu ove terorističke organizacije na Izrael.

Hamas je dobio 41 milijun dolara (39 milijuna eura) u periodu između kolovoza 2021. i lipnja 2023. godine, navodi softverska firma BitOK, specijalizirana za kriptovalute, sa sjedištem u Tel Avivu. Palestinski islamski džihad (PIJ), čiji su se militantni članovi pridružili Hamasu u izvođenju napada, dobio je još 93 miliona dolara u kriptovalutama, navodi londonska firma Elliptic, koja se bavi analizom kriminalnih tokova i pranja kripto-novca.

Al-Qassam brigade (al-Kasam), kao vojno krilo Hamasa, također su primile transfere u milionima dolara u kriptovalutama, kaže se u analizi firme Elliptic. Ovi transferi su dolazili u obliku bitcoina, stabilcoin tethera i drugih kripto-valuta, uključujući dogecoin. Ova posljednja kripto-valuta, prvobitno zamišljena kao šala, posebno je popularna kod Elona Muska.

Neke od ovih grupa su čak uključene u kripto-rudarstvo, kažu analitičari Elliptica. To im omogućava da zarade još više novca.

Pod vlašću Hamasa, Gaza je doživjela tešku ekonomsku izolaciju od strane mnogih zemalja. Blokadama, koje su uveli njeni susjedi Izrael i Egipat, ograničeno je kretanje robe i ljudi. Čak i uz ova ograničenja, američki magazin Forbes proglasio je Hamas 2014. godine jednom od najbogatijih terorističkih organizacija na svijetu. Tada je njihov godišnji promet novca procijenjen na čak milijardu dolara. Ovaj novac je prikupljen od poreza i naknada, kao i finansijske pomoći i donacija. Veći dio sredstava za Hamas dolazi od iseljenika ili privatnih donatora iz zemalja Perzijskog zaljeva.

No, Iran se smatra jednim od najistaknutijih finansijskih pomagača Hamasa. Prema navodima američkog State Departmenta, Teheran obezbjeđuje Hamasu i drugim palestinskim terorističkim grupama oko 100 miliona dolara godišnje. Katar i Turska su također finansijski pomagali Hamasu.

Kriptovalute su olakšale Hamasovim pomagačima da zaobiđu sankcije u područjima, koja su neprijateljski raspoložena prema ovoj grupi. Još 2019. godine su Al-Qassam Brigade (al-Kasam) na svom Telegram kanalu tražile od svojih pristalica da im pošalju bitcoine.

"Realnost džihada je ulaganje truda i energije, a novac je okosnica rata", napisao je Hamas u objavi, stavljajući u attachment bitcoin adresu. Te godine Hamas je primio oko 30.000 dolara u bitkoinima.

Međutim, u travnju 2023. Hamas je objavio da će prekinuti prikupljanje sredstava putem bitcoina. To je uslijedilo zbog "udvostručavanja neprijateljskih napora prema svima koji pokušavaju da podrže naš otpor putem ove valute", objavili su na Telegramu.

Kriptovalute su još uvijek daleko od najvećeg izvora finansiranja terorizma, ali sve je veći fokus na presijecanju ovog kanala Hamasu.

Nakon napada 7. listopada, izraelske vlasti objavile su da su zamrznule nekoliko računa kriptovaluta povezanih s Hamasom, rekavši da je ova teroristička organizacija organizirala uputila još jedan poziv za prikupljanje sredstava na društvenim mrežama.

"Sajber jedinice izraelske policije i Ministarstvo odbrane odmah su preduzeli radnje na lociranju i zamrzavanju ovih računa, uz asistenciju i pomoć Binance kripto berze, kako bi se sredstva preusmjerila u državnu blagajnu", navodi se u saopštenju policije.

Binance je najveća svjetska burza kriptovaluta. Iako surađuje s izraelskim vlastima, berza je i sama pod lupom zbog indirektne, ali značajne uloge koju je odigrala u finansiranju terorizma. Prema izvještajima Wall Street Journala, vlasti su posljednjih godina pokušale zaplijeniti kriptovalutu, koja se nalazi na desetinama Binance-računa povezanih s Hamasom. Američko ministarstvo pravosuđa također vodi istragu o ovoj kripto berzi - zbog neuspjeha u sprječavanju pranja novca.

Iz interne komunikacija Binancea, koja je otkrivena u sudskim postupcima, proizilazi da je ova berza, iako ne traži klijente odnosno suradnju sa klijentima uključenim u kriminalne radnje, svjesna toga i da toleriše ovu bazu korisnika.

U jednoj internoj razmjeni informacija, bivši šef za usklađivanje poslovanja ove berze sa pravilima i zakonima Samuel Lim napisao je da teroristi obično šalju male iznose, jer bi velike sume predstavljale pranje novca. „Ne možete kupiti AK 47 [jurišnu pušku] za 600 dolara", odgovario mu je jedan kolega. Binance nije odgovorio na zahtjev DW-a za komentar.


Ujedinjeni narodi procjenjuju da kriptovalute čine udio od 20 posto u finansiranju terorizma u svijetu. Nedavna zapljena Hamasovih računa pokrenula je novu istragu na polju kriptovaluta. Kritičari kažu da je kriptovaluta savršeno sredstvo za financiranje kriminalaca, jer je teško pratiti plaćanja i tokove novca a mogu se izbjeći i finansijski propisi.

"Alarmantno je da su digitalni novčanici povezani s Hamasom primili milione dolara u kriptovalutama i to bi trebao biti poziv na uzbunu za zakonodavce i regulatore ", napisala je američka senatorka Elizabeth Warren na X-u, nekadašnjem Twitteru. "Kripto-valute su ne tako tajno financijsko oružje kojim se finansiraju terorističke organizacije poput Hamasa, kineske mreže fentanila (op. red.: sintetički opioid, 50 do 100 puta jači od morfijuma) i sjevernokorejski raketni program."

Tagovi: KRIPTOIVALUTE, Hamas, Binance, Izrael, bitcoin, dpogecoin, Elon Musk, Izrael
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE